Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

N-VA en liberalen nemen Ecolo-minister Zakia Khattabi op de korrel na opmerkingen over Hamas: ‘Zeer grote fout’

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo).Beeld BELGA

Ecolo-minister Zakia Khattabi weigerde vanochtend om de Palestijnse organisatie Hamas te omschrijven als een terroristische groepering. ‘Ik gebruik de term ‘terrorist’ niet omdat het een juridische betekenis heeft die ik niet ken’, zei ze bij nieuwszender LN24. Zowel N-VA als de liberalen reageren verontwaardigd. ‘Dit is een zeer grote fout.’ In een reactie betreurt Khattabi de controverse. ‘Ik ben doorheen het hele interview Hamas blijven veroordelen.’

Khattabi's opmerkingen bij het ochtendprogramma Café sans filtre op LN24 doen de gemoederen in Franstalig België stevig oplaaien. “Hamas stopt nooit met het plegen van aanslagen. Maar ik gebruik de term ‘terrorist’ niet, omdat het een juridische betekenis heeft die ik niet ken”, aldus Khattabi die wel toevoegde dat ze “geen probleem heeft om de aanslagen van Hamas te omschrijven als terroristisch, barbaars en verwerpelijk”.

Het is toch een opmerkelijke uitspraak aangezien Hamas volgens de Europese Unie een terroristische organisatie is, net als Al Qaida en IS. Khattabi omschreef daarnaast de reactie van Israël als totaal “disproportioneel”. “Er is een verschil tussen zichzelf verdedigen en wraak nemen, en we zijn al dertig dagen getuige van onophoudelijke bombardementen.”

Onhoudbaar

Oppositiepartij N-VA reageert verontwaardigd. “Dit is onhoudbaar, in strijd met EU-regelgeving én bovendien gevaarlijk”, zegt N-VA-Kamerlid Michael Freilich op X.

Maar ook regeringspartij Open Vld fronst de wenkbrauwen. “Er is geen enkele discussie mogelijk. Hamas is een terreurorganisatie pur sang”, schrijft voormalig partijvoorzitter Egbert Lachaert op X. “Ik begrijp niet dat je daaraan kan twijfelen na wat er op 7 oktober gebeurde.”

“Dit doet niets af aan het feit dat je het extreem geweld tegen burgers en kinderen van de Israëlische kant evengoed kan veroordelen”, voegt Lachaert toe. “Geen twee maten of twee gewichten.” De Franstalige liberalen van MR reageren nog scherper. “Dit is een zeer grote fout”, zegt Kamerlid Denis Ducarme.

Twitter bericht wordt geladen...

Khattabi reageert

“Het onderwerp is te zwaarwegend om er een polemiek van te maken”, reageert Khattabi in een reactie op X. “Ik heb de daden van Hamas op 7 oktober ondubbelzinnig veroordeeld als een terroristische aanslag en ik heb enkel gezegd dat ik van de juridische kwalificatie niet zeker was”, zegt ze, “maar aangezien die er is (in haar tweet verwijst ze naar een uitspraak van het EU-hof waarin wordt bevestigd dat Hamas een terreurgroep is, red.), plaats ik me natuurlijk op die lijn.”

Ook bij de collega’s van Sudinfo verduidelijkt ze haar uitspraken. “Er is geen dubbelzinnigheid over de veroordeling. Toen mij de vraag werd gesteld, wist ik niet dat Hamas op de terreurlijst van de Europese Unie stond. Hamas is inderdaad een terroristische organisatie”, aldus Khattabi die “de controverse betreurt” en er op hamert dat ze tijdens het interview bij LN24 Hamas “is blijven veroordelen”.

Twitter bericht wordt geladen...