Zelfmoordlijn 1813 zoekt nieuwe vrijwilligers

© Shutterstock

Omdat er steeds meer mensen zijn die een gesprek wensen, zoekt de Zelfmoordlijn 1813 voor 2024 nieuwe vrijwilligers. Ze zijn nodig om de continuïteit en kwaliteit van de Zelfmoordlijn 1813 te garanderen, zegt de organisatie maandag.

Bron: BELGA

De voorbije jaren daalde het aantal zelfdodingen en zelfdodingspogingen in Vlaanderen met 20 procent. Het aantal gesprekken bij de Zelfmoordlijn 1813 steeg in 2022 tot 23.073. Deze gesprekken worden gevoerd door deskundig opgeleide vrijwilligers. 

“In een wereld die steeds sneller draait, zien we dat vrijwilligers gemiddeld minder lang actief blijven en we dus sneller op zoek moeten naar andere vrijwilligers. Tegelijkertijd is er de steeds ruimere bekendheid van de Zelfmoordlijn 1813, die maakt dat meer mensen aankloppen voor een gesprek”, aldus codirecteur Piet De Bruyn.

Om vrijwilliger te worden is geen specifieke voorkennis nodig. Na een screening waarin gekeken wordt naar het inlevingsvermogen van kandidaat-vrijwilligers en naar hun draagkracht, start een doorgedreven opleiding die hen voorbereidt op het voeren van gesprekken met mensen die worstelen met gedachten aan zelfmoord of die zich zorgen maken om iemand uit hun omgeving.

Zowel in januari als in maart start het Centrum ter Preventie van Zelfdoding met nieuwe opleidingen in Gent, Mechelen, Antwerpen, Leuven en Genk. Alle info is te vinden via www.zelfmoord1813.be/vrijwilligers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen