Gurbet van frituur De Lange Friet uit Gent eet elke dag frietjes: "Vroeger zelfs twee keer per dag"

De Week van de Friet is de hoogmis voor alle Belgische frituristen. Ook voor Gurbet Cetinkaya van de Gentse frituur De Lange Friet. Zij eet zelf al 30 jaar lang elke dag frietjes. "Vroeger was dat zelfs twee keer per dag. Met veel zout en mayonaise. Het liefst nog met stoofvlees of met vegetarische bitterballen erbij”, vertelt ze aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Deze week organiseert het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de Week van de Friet. Hiermee willen ze de frietjes van de frituur in de schijnwerpers zetten. Voor Gurbet Cetinkaya uit Gent is dit een belangrijke week om twee redenen: ze baat zelf een frituur uit en ze eet ook al 30 jaar lang elke dag frieten. “Met veel zout en mayonaise en het liefst nog met stoofvlees of met vegetarische bitterballen erbij”, vertelt ze in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2. 

Al meer dan 30 jaar

Haar liefde voor frieten ontdekte Gurbet al op vroege leeftijd. “Ik herinner me dat ik als kind van negen jaar al elke dag frietjes at. Ik was een moeilijke eter en mijn moeder gaf me liever frieten dan dat ik mezelf uithongerde.” 

Op latere leeftijd at ze zelfs twee keer een portie frieten per dag. “Maar mijn kinderen vinden dat niet gezond, dus ze vroegen mij te minderen.” Al betwijfelt Gurbet of de frieten wel degelijk invloed hebben op haar gezondheid. “Ik ben bijna 40 jaar en ga amper naar de dokter. Ik heb me ook al laten onderzoeken en er is niets dat erop wijst dat de dagelijkse portie frieten slecht voor me is. Bovendien rook en drink ik niet. Zo’n portie frieten per dag is mijn guilty pleasure.” 

En of ze friet nooit beu wordt? “Helemaal niet. Elke dag smaakt zo’n portie anders. Alleen al door te denken aan die zachte puree in een krokant jasje, krijg ik het water in de mond.”

Meest gelezen