Archieffoto, juni 2023
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 35 doden in Soedan bij gevechten, conflict na 7 maanden nog steeds in impasse

In Soedan zijn het afgelopen weekend minstens 35 mensen om het leven gekomen bij gevechten in de omgeving van hoofdstad Khartoem. Dat heeft een ngo aan persbureau AFP gemeld. Het conflict is al 7 maanden aan de gang en lijkt nog steeds in een impasse te zitten. 

 In Soedan zijn gisteren meer dan twintig burgers om het leven gekomen, nadat een granaat was neergekomen op een markt in Omdurman, een stad in de buurt van de hoofdstad Khartoem. Dat meldde een ngo van prodemocratische advocaten. De groep houdt het geweld tegen burgers en schendingen van de mensenrechten bij in het land.

"Er zijn tijdens hevige vuurgevechten tussen de strijdende partijen granaten terechtgekomen op een markt in Omdurman", zei de ngo. "Meer dan twintig burgers zijn gedood en anderen raakten gewond."

Ook eergisteren werden minstens vijftien burgers gedood toen "granaten op hun woningen terechtkwamen in Khartoem", dat meldde een medische bron. 

Meer dan 9.000 doden en 6 miljoen mensen op de vlucht

Sinds 15 april vinden er in Soedan hevige gevechten plaats tussen het leger geleid door generaal Abdel Fattah al-Burhan en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) van generaal Mohammed Hamdan Daglo.

Daarbij zijn volgens verschillende ngo's al meer dan 9.000 mensen omgekomen. Meer dan 6 miljoen mensen zijn ontheemd en een groot deel van de infrastructuur in het land is vernield. 

Soedanezen op vrachtwagen die hoofdstad Khartoem verlaat, juni 2023.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Geen van beide partijen heeft sinds de start van de gevechten een beslissend voordeel kunnen behalen. De situatie lijkt in een impasse te zitten. Geen van beide kampen is bereid tot concessies aan de onderhandelingstafel.

Eind oktober werden de vredesonderhandelingen hervat in Jeddah, in Saudi-Arabië. Eerdere pogingen om tot een akkoord te komen leidden enkel tot korte bestanden, die telkens werden geschonden.

Meest gelezen