Themabeeld© Getty Images/iStockphoto

Genkse ‘pyromaan’ riskeert 40 maanden cel voor drie branden: “Ik smeet een sigaret weg, sorry”

Genk -

Een 56-jarige man riskeert een celstraf van 40 maanden voor drie brandstichtingen in Genk. De Tongerse procureur noemde hem ‘een pyromaan’. Zelf gaf de man maar een feit toe. “Dat ging per ongeluk, omdat ik een sigaret weggooide.”

Shauni Deferm

De eerste brand werd opgemerkt op 14 augustus 2021 in een bosje aan de Binnenlaan in Genk. De vijftiger werd herkend door een getuige die hem uit het bos zag komen. Toch hield de Genkenaar vol dat hij niets met die brand te maken had. In de nacht van 28 op 29 juni 2022 woedde er op dezelfde plaats opnieuw een brand. “Daarom hebben we hem ook daarvoor vervolgd”, zei de aanklager, die meteen ook toegaf dat er verder weinig bewijzen in zijn richting wijzen.

Tot slot moest de man zich ook verantwoorden voor drie brandhaarden in het Thor Park op 28 augustus 2022. Een piloot die met een oud oorlogsvliegtuig boven het park vloog, maakte melding van de drie branden. “De brandweercommandant herkende hem later als toeschouwer die naar de bluswerken stond te kijken”, aldus de Tongerse aanklager.

Zes aanstekers

De man werd een kwartier na de brand aangetroffen op de parking van KRC Genk. “Hij had zes aanstekers, een multitool, papier en aluminiumfolie in zijn broekzak. Een getuige zag ook dat de man een bukkende beweging maakte en dat nadien de branden ontstonden. Hij is een pyromaan en een gevaar voor de maatschappij”, klonk het bij de procureur. Tijdens een van de fouilles had de man ook heroïne en een armbandje met een mes op zak.

De procureur vraagt een celstraf van 40 maanden en een geldboete van 8.000 euro voor de brandstichtingen, drugs- en verboden wapenbezit. De brandweerzone vraagt een terugbetaling van de kosten die ze gemaakt hebben voor de interventies. In totaal gaat het om een bedrag van 3.270 euro.

Sigaret

Zelf ontkent de vijftiger ook maar iets met de branden te maken te hebben, op een uitzondering na. “Een van die brandhaarden in het Thor Park, is mijn verantwoordelijkheid omdat ik een sigaret had weggegooid. Sorry daarvoor. Maar met al de rest heb ik niets te maken. Ik woonde op 200 meter van die andere branden dus ik ging wel altijd kijken wat er aan de hand was. Daarom ben ik er opgemerkt. Maar ik heb alleen mijn plicht gedaan en de brandweer gebeld. En dan krijg je zoiets”, klonk het.

Zijn raadsman verwees ook naar de camerabeelden van de brand in het Thor Park. “Hij is gefilmd op de locatie van de derde brandhaard op het ogenblik dat de tweede brandhaard is ontstaan. Hoe kan hij dat dan in godsnaam gedaan hebben? Dat is onmogelijk”, klonk het. Het bezit van de heroïne en het verboden wapen gaf hij wel toe.

Vonnis volgt op 1 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer