© atv

48-urenstaking spoor: geen P-treinen en slechts de helft van IC-treinen op eerste stakingsdag

Tijdens de eerste van twee stakingsdagen op het spoor, woensdag, zal ongeveer de helft van de IC-treinen rijden. De P-treinen die normaal tijdens de ochtend- en avondspits rijden, vallen zo goed als allemaal weg. Dat blijkt uit de alternatieve dienstregeling, meldt de NMBS maandag. Vanaf dinsdagochtend zal de alternatieve treindienst in de app of via de website geraadpleegd kunnen worden. Voor de staking van donderdag wordt de routeplanner woensdagochtend geüpdatet.

Bron: belga

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij het spoor kondigde eind oktober twee 48 urenstakingen aan. De eerste staat gepland vanaf dinsdag 7 november om 22.00 uur ‘s avonds, de tweede volgt vanaf dinsdagavond 5 december.

“Op basis van het personeel dat heeft aangegeven wel te willen en te zullen werken, wordt voor elke stakingsdag een alternatieve treindienst voorzien”, zegt de NMBS maandag. Op woensdag zal de helft van de IC-treinen rijden, en goed twee op de vijf L-treinen en voorstedelijke S-treinen. P-treinen zullen er zo goed als niet rijden.

Reizigers krijgen de raad hun reis goed voor te bereiden, en dat een dag op voorhand. Dat kan dus via de reisplanner op de NMBS-website of via de app. De schermen in de stations en de reisplanner tonen tijdens de staking enkel de treinen die rijden.

NMBS verwacht dat het treinaanbod vanaf vrijdagochtend 10 november weer normaal zal verlopen.

“Buiten proportie en onverantwoord”

NMBS, Infrabel en HR Rail laten nog weten dat ze de meerdaagse stakingsactie veroordelen en deze “buiten proportie en onverantwoord” vinden. Ze betreuren ook de impact ervan voor de reizigers, en wijzen erop dat de stakingen in tegenspraak zijn met de akkoorden die recent, mede op vraag van de vakbonden, werden afgesloten.

Nadat eind vorig jaar met de overheid een nieuw contract werd afgesloten, volgde in maart een sociaal akkoord met de vakbonden. Dat akkoord wordt in al zijn facetten uitgevoerd, beklemtoont NMBS. Het bedrijf wijst erop dat er voor het eerst in tien jaar dit jaar meer werknemers worden aangeworven dan er het bedrijf verlaten. Daarnaast worden alle dossiers overlegd, en wordt “waar mogelijk gezocht naar compromissen”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV