© via REUTERS

“Kan u uw cliënt onder controle houden?”: Donald Trump werkt rechter op de zenuwen tijdens verhoor over fraudezaak

Het wordt stilaan een vertrouwd beeld: Donald Trump in een rechtszaal. Vandaag werd de Amerikaanse ex-president onder ede verhoord in de fraudezaak omtrent zijn familiebedrijf Trump Organization. Een zaak met hoge inzet, maar Trump viel tijdens het verhoor niet uit zijn rol. Tot ergernis van de rechter.

Gilles Liesenborghs
Bron: CNN

“Kan u gewoon antwoord geven op de vragen en geen speeches houden?” Meermaals moest de New Yorkse rechter Arthur Engoron de voormalige president terechtwijzen tijdens het verhoor. Donald Trump heeft ondertussen voldoende ervaring opgebouwd om te weten wat er van hem verwacht wordt in een rechtszaal - hij wordt momenteel beschuldigd in verschillende zaken - maar dat wil niet zeggen dat hij ook aan die verwachtingen voldoet. Met ellenlange, ontwijkende antwoorden werkte hij de rechter danig op de zenuwen.

De zaak in New York heeft betrekking op de Trump Organization, het familiebedrijf van de Republikein. Openbaar aanklager Letitia James beschuldigt Trump, zijn zonen en medewerkers ervan de waarde van het bedrijf jarenlang gemanipuleerd te hebben, om zo goedkopere leningen en verzekeringscontracten vast te krijgen. Ze eist een schadevergoeding van 250 miljoen dollar én een verbod om zaken te doen in de staat New York. Een torenhoge inzet dus voor de vastgoedmagnaat die Trump is.

Trump maakte tijdens de pauze van het verhoor een ‘zwijggebaar’ richting de pers: hij streek met zijn twee vingers langs zijn lippen.© EPA-EFE

De relatie tussen rechter Engoron en Trump is evenwel al sinds het begin van de zaak erg gespannen. Nog voor het proces begon had Engoron Trump schuldig bevonden in een tussentijds vonnis, waardoor het nu nog enkel over de strafmaat gaat. Trump reageerde op zijn beurt scherp op het vonnis. Beledigingen aan het adres van de rechter en de griffier leverde hem al een spreekverbod op en boetes van respectievelijk 10.000 en 5.000 dollar.

“Kan u uw cliënt onder controle houden?”

Die weerbarstige houding hield de ex-president maandag dus gewoon aan tijdens zijn verhoor. Hoewel de rechter hem regelmatig vroeg om niet rond de pot te draaien, bleef Trump lange toespraken houden waarin hij het had over de “oneerlijkheid van de zaak”. “We zijn hier om hem vragen te horen beantwoorden en meestal doet hij dat niet”, zei Engoron geërgerd. “Kan u uw cliënt onder controle houden?”, vroeg hij uiteindelijk zelfs aan Trumps advocaat. Die repliceerde door te zeggen dat de rechter moet luisteren naar wat zijn cliënt te zeggen heeft: “Hij beschrijft met zijn antwoorden waarom er geen opzet was om iemand te misleiden. Dat is wat hij doet.”

Het verhoor, dat begon rond 16 uur Belgische tijd, is momenteel nog steeds aan de gang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer