© REUTERS

Nieuw onderzoek naar Puigdemont te midden van onderhandelingen over amnestiewet in Spanje

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont is het doelwit van een nieuw onderzoek naar de onrust die volgde nadat separatistische leiders celstraffen hadden gekregen voor hun rol in de afscheidingspoging van 2017. Dat heeft het Spaanse gerecht maandag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

De aankondiging komt op het moment dat de ontslagnemende Spaanse premier Pedro Sanchez, met de partij van Puigdemont onderhandelt over een amnestiewet voor Catalaanse separatisten die door de Spaanse justitie worden vervolgd, in ruil voor zijn onmisbare steun voor de terugkeer van Sanchez naar de macht.

In een persbericht kondigde de Audiencia Nacional, een nationale rechtbank in Madrid, aan dat Puigdemont het doelwit was van “het onderzoek naar de acties van de protestgroep Tsunami Democratic”, samen met tien andere leden van de Catalaanse afscheidingsbeweging.

De feiten die Puigdemont ten laste worden gelegd - die volgens de rechtbank een leidende rol had binnen de groep - “zouden in eerste instantie kunnen worden geclassificeerd als terrorisme”.

In België

In oktober 2019 blokkeerden duizenden activisten de luchthaven van Barcelona na een oproep van de mysterieuze organisatie ‘Tsunami Democratic’ om te protesteren tegen de veroordeling van separatistenleiders tot celstraffen voor hun rol in de afscheidingspoging van 2017.

De organisatie zat onder andere ook achter wegafsluitingen in Catalonië tijdens hoogoplopende spanningen in Barcelona.

Puigdemont wordt in Spanje al vervolgd voor zijn rol in de afscheidingspoging, waarvan hij de belangrijkste figuur was. Om vervolging te voorkomen, verhuisde hij zes jaar geleden naar België en is sindsdien nooit meer teruggekeerd naar Spanje.

Sindsdien is hij gekozen als lid van het Europees Parlement. De magistraat zal daarom het Europees Parlement om groen licht moeten vragen om hem te verhoren.

In een bericht op X, het voormalige Twitter, hekelde Puigdemont een “permanente staatsgreep” door de rechterlijke macht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer