NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir: "Zoveel mogelijk treinen laten rijden en tweede staking in december vermijden"

De CEO van de NMBS vindt de stakingsaanzegging van de vakbonden bij het spoorbedrijf buiten alle proporties, maar gaat er alles aan doen om zoveel mogelijk treinen te laten rijden de komende twee dagen. "We gaan met de werkwilligen 52 procent van de IC-treinen laten rijden en we gaan nu donderdag met de vakbonden rond de tafel zitten om na te gaan of we de tweedaagse staking in december kunnen vermijden", zegt Sophie Dutordoir in "Terzake".

Het grootste deel van het spoorwegpersoneel legt het werk neer van dinsdagavond 22 uur tot donderdagavond 22 uur. In december plannen de vakbonden een tweede tweedaagse staking. De CEO van de NMBS Sophie Dutordoir vindt de stakingsaanzegging "buiten alle proporties" en ze wil er alles aan doen om de tweede staking in december te vermijden.

BEKIJK - "We gaan met de werkwilligen 52 procent van de IC-treinen laten rijden de komende dagen", zegt Sophie Dutordoir in "Terzake":

Videospeler inladen...

De vakbonden van de NMBS protesteren tegen een nieuwe werkregeling voor het personeel en de plannen om in een aantal stations personeel te schrappen. Volgens de NMBS zijn die maatregelen nodig om concurrentieel te blijven in de toekomst.

BEKIJK - TreinTramBus hekelt de achteruitgang van de dienstverlening bij de NMBS en het gebrek aan communicatie:

Videospeler inladen...

De vakbondsactie doet geen goed aan de onvrede over het treinverkeer onder treinreizigers. Dat beseft CEO Sophie Dutordoir heel goed. "We moeten op alles blijven werken: punctualiteit van de treinen, geen treinen afschaffen en een goede communicatie met onze reizigers. 75 procent van onze reizigers geeft de NMBS een 7 op 10, dat is niet goed genoeg. De tien komende jaren krijgen de NMBS en Infrabel substantiële middelen om daaraan te werken", zegt Dutordoir.

De topvrouw van de NMBS maakt zich sterk dat er de komende dagen toch treinen zullen rijden. "We gaan twee dingen doen. Morgen gaan we met de werkwilligen zoveel mogelijk treinen laten rijden. Er zal 52 procent van de IC-treinen rijden. Ik heb ook een akkoord met drie voorzitters van de vakorganisaties om nu donderdag aan de tafel te zitten om na te gaan of we de tweede staking kunnen vermijden", besluit Dutordoir.

BEKIJK - Het integrale gesprek met CEO Sophie Dutordoir uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen