Mechelse politiek over terugkeer van Somers als burgemeester: “Hier gaat hij niet mee wegkomen, wees maar gerust!”

© Geert Van de Velde

De beslissing van Bart Somers om zijn mandaat als Vlaams minister neer te leggen en weer burgemeester van Mechelen te worden, wordt bij de oppositiepartijen in zijn thuisstad Mechelen als een verrassing onthaald. Het stadsbestuur geeft dinsdag een persconferentie, waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen houdt het voorlopig bij een korte reactie op sociale media.

Bron: BELGA

“Af en toe dient er zich een situatie aan en die heb ik vier jaar geleden met beide handen aangepakt. Ik ben oprecht dankbaar en trots dat ik de voorbije vier jaar als burgemeester dienstbaar mocht zijn tijdens enkele van de grootste crisissen die ons land ooit gekend heeft: Corona, Oekraïne, de energiecrisis…”, schrijft Vandersmissen. “Ook als voorzitter van onze sociale huisvestingmaatschappij mocht ik tien jaar lang ten dienste staan van die Mechelaars die het vaak het moeilijkst hebben. Meer kan en mag een politicus zich niet wensen: het verschil mogen maken voor zijn stad en haar inwoners, vooral in de moeilijke momenten. En dat zal ik ook in de toekomst blijven doen, in welke hoedanigheid of positie ook.”

Welke gevolgen de terugkeer van Somers op het schepencollege heeft, wordt dinsdagnamiddag pas duidelijk, al valt hier en daar te horen dat Vandersmissen weer schepen van Mobiliteit wordt en Pia Indigne haar schepenambt na amper één maand weer kwijt is.

Kristof Calvo, fractieleider van de stadslijst die in Mechelen een absolute meerderheid heeft, houdt het kort: “De Vlaamse regering zal Bart als bruggenbouwer missen, maar voor Mechelen is dit goed nieuws. Bart is onze burgervader, de locomotief van onze stad #2800love.”

Oppositie zeer hard

Bij de oppositie is vooral verbazing te horen. “Ik ben enorm verrast door deze beslissing”, zegt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit. “Ik ga me niet uitspreken over het personeelsbeleid van andere partijen, maar elke positieve keuze voor onze stad kan ik alleen maar toejuichen. Ik wil de huidige burgemeester wel expliciet danken voor het moeilijke werk dat hij tijdens de covidperiode heeft gedaan.”

CD&V, N-VA en PVDA zijn zeer hard voor Somers. “Vanuit CD&V-Mechelen vinden we de terugkeer van Bart Somers als burgemeester van Mechelen geen voorbeeld van politieke geloofwaardigheid. Het heen-en-weer geloop van Bart Somers tussen Mechelen en Vlaanderen binnen deze bestuursperiode lijkt zelfs eerder op een spelletje politieke stratego, iets wat burgers net beu zijn. Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 Mechelen verlaten om Vlaams minister te worden en dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 terugkeren, is al te doorzichtig”, zegt fractieleider Stefaan Deleus. “De recente gebeurtenissen binnen Open VLD en - meer nog - de slechte resultaten van de peiling voor de Stadslijst van Open VLD en Groen zullen daar niet vreemd aan zijn. Niettemin wensen we Alexander Vandersmissen te bedanken voor de serene manier waarop hij zijn taak heeft opgenomen. De stoel is warm, het gevoel koud.”

“Hij gaat hier niet mee wegkomen”

N-VA-fractieleider Marc Hendrickx zegt dat hij denkt dat er (veel) meer aan de hand is. “Op quasi een half jaar voor de parlementsverkiezingen zijn ministerbonus zo uit handen geven, dat doe je niet zomaar. Hij en alleen hij weet wat hem daartoe drijft, ik hoop alleen dat dit snel uitkomt”, aldus Hendrickx. “Somers is meester in communicatie en praatjes, verkoopt je als het ware een stofzuiger als je die niet nodig hebt. Maar hier gaat hij niet mee wegkomen, wees maar gerust! Met zijn afscheid als minister komt ook een ware stoelendans op gang, én in Brussel, én in Mechelen, maar dat zal hem worst wezen. Hij ontloopt daarmee een aan te komen afstraffing in Brussel en wil alsnog in Mechelen de meubels redden van zijn Stadslijst die zichzelf de laatste jaren de vernieling in heeft gereden. Twee vliegen in één klap denkt hij misschien, maar het zou evenzeer misschien eens de klap van de hamer kunnen worden”, besluit Hendrickx.

“Als Mechelen, zoals Somers in zijn aankondiging schrijft, voor hem altijd op nummer één staat, waarom heeft hij zijn stad in 2019 dan verlaten om minister te worden? Moeilijk is dat niet: het was een welgekomen carrièremove”, meent Dirk Tuypens van PVDA. “Nu alles erop wijst dat Open VLD bij de verkiezingen volgend jaar forse klappen zal krijgen, ontdekt Somers plots opnieuw zijn grote liefde voor Mechelen. Geloofwaardig klinkt dat allemaal niet, het lijkt veel meer op strategisch kiezen voor waar de beste kaarten liggen voor zijn persoonlijke carrière. Of de liefde van de Mechelaars voor Somers ook nog zo groot is, dat zal nog moeten blijken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen