Minister van Media Dalle positief over de toekomst van radio: “We moeten wel bereid zijn te innoveren”

Het is week van de digitale radio, en dat stemt de minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) tevreden. Hij is groot voorstander van digitaal luisteren, vooral via DAB+ of het internet. Business AM vroeg de minister naar zijn visie op de toekomst van radio.


Beluister hier het volledige interview met minister Dalle:


Waarom is dit belangrijk?

Vlamingen gebruiken steeds meer digitale media, maar radio blijft nog altijd bestaan. Het luisteren verloopt wel steeds meer online of via DAB+.
  • In Vlaanderen wordt er nog altijd heel veel naar de radio geluisterd, gemiddeld tot meer dan 3 uur per dag. De Vlaming vindt meer en meer de weg naar het beluisteren van radio via digitale dragers. De vooruitgang is het meest spectaculair voor DAB+, daar zit nu 30 procent van het luistervolume.”, aldus Dalle.
    • “In 2021 was dat nog maar 19 procent. Vijf jaar geleden, in 2018, was het nog maar 3 procent.”
  • “Als je daar ook digitale tv en internet bij zet, dan komen we aan 49 procent luistervolume via digitale dragers, terwijl het in 2018 nog maar amper 21 procent was.”
  • Volgens de minister heeft dat ook te maken met wetgeving: “Vanaf 2021 zijn autoconstructeurs in Europa verplicht om ook DAB+ in nieuwe wagens aan te bieden. Altijd. En dan een typisch specifiek Vlaamse regeling. In Vlaanderen moet vanaf dit jaar elk radiotoestel dat verkocht wordt een mogelijkheid bieden om digitaal radio te luisteren.”

Nadenken over de kwaliteit op DAB+

  • “Vandaag is er één DAB+aanbieder. Het is first come first serve. Iedereen heeft nu de mogelijkheid om op DAB+ te komen, los van de kwaliteitsstandaarden die men hanteert. Op termijn moeten we nadenken over een model waarbij we kijken wat de beste kwaliteit is die aanwezig is en wat we daarrond kunnen doen, net zoals op de FM-band. Dat is een hervorming die we aan het voorbereiden zijn”, vertelt Dalle.
  • “Wat ik bijzonder op prijs stel, is dat er op DAB+, maar ook op internet, verschillende initiatieven ontstaan die een aanbod hebben wat alleen digitaal is. Dat helpt enorm om de Vlaming ervan te overtuigen wat die meerwaarde is van digitale radio.”
  • “Ik blijf ervan overtuigd dat de radio, wat een heel oud medium is, ook een grote toekomst heeft. Maar wel op voorwaarde dat we bereid zijn om te innoveren op digitaal vlak en daar ons aanbod op te focussen.”, aldus de minister.

Wanneer verdwijnt FM?

  • “De combinatie van DAB+ en internetradio is de toekomst is. Inzetten op maar een technologie zou een vergissing zijn. Dat houdt te grote risico’s in, want radio is ook belangrijk voor informatieverschaffing allerhande, bijvoorbeeld in crisissituaties. Het zou een vergissing zijn om te geloven dat we alleen via het internet die uitdaging aankunnen.”
  • De grote vraag die dan nog rest, is wanneer FM verdwijnt. Dalle wil daar geen jaar op plakken: “We hebben een duidelijk principe vooropgesteld, namelijk dat wanneer een grote meerderheid van de Vlamingen via een digitale radio luistert, kunnen we de datum definitief vastleggen. We zitten voor de eerste keer ongeveer aan de helft van het luistervolume via digitale dragers, dus het is nog iets te vroeg om daar definitief uitspraak over te doen.”

(ns)

Meer