© BELGA

Eupen-verdediger Rune Paeshuyse na zijn derde owngoal van het seizoen: “Mijn vrienden beginnen me er mee te plagen”

Vrijdagavond maakte Rune Paeshuyse een owngoal in het 1-1 gelijkspel van Eupen op het veld van STVV. Voor de 21-jarige Kempenzoon was het al zijn derde owngoal van het seizoen. Paeshuyse komt daarmee in een illuster lijstje, maar laat zich niet van de wijs brengen. Dat deden ook zijn voorgangers Kenneth Schuermans en Stan ‘Stakke’ Van den Buijs niet. “Ik heb aan Match of the Day moeten uitleggen dat ik géén drie owngoals had gemaakt.”

Koen Frans

Drie owngoals na dertien speeldagen. Het tweede volwaardige seizoen op het hoogste niveau lijkt voorlopig op een nachtmerrie uit te draaien voor Rune Paeshuyse. Het voormalige jeugdproduct van KV Mechelen verschalkte de voorbije weken zowel tegen Anderlecht, Antwerp als STVV zijn eigen doelman Gabriel Slonina. Brute pech. Paeshuyse, die opgroeide in Turnhout, komt met zijn drie owngoals in een illuster rijtje terecht. Deze eeuw gingen slechts twee spelers hem voor: Kenneth Schuermans bij Westerlo in het seizoen 2015-2016 en Geri Cipi bij AA Gent in het seizoen 2000-2001.

Voor Schuermans bleken het achteraf de enige owngoals op het hoogste niveau. Maar ook in tweede klasse scoorde hij drie keer in het verkeerde doel. “Je belt voor die owngoals? Ja, dat is alweer even geleden. Maar ik denk dat het bij mij bijna allemaal ongelukkige deviaties waren”, zegt de intussen 32-jarige verdediger van Deinze. “Het voorbije weekend zag ik dat mijn naam opnieuw in die lijstjes was verschenen. Een kameraad had het mij doorgestuurd. Ik moest er eens om lachen. Dat is maar een statistiekje, he. Spitsen missen penalty’s, verdedigers scoren owngoals. Dat zijn voor mij randzaken die inherent zijn aan het voetbal. Ik heb me er alleszins nooit iets van aangetrokken. En ik raad die jongen van Eupen aan om er niet op te reageren.”

Kenneth Schuermans is vandaag aan de slag bij Deinze.© photo Marc Van Hecke

Negatieve balans

Maar Paeshuyse wilde tóch reageren. “Ik ga er niet over liegen: ik had het de voorbije dagen mentaal moeilijk. Vooral omdat het drie owngoals op heel korte tijd waren”, vertelt de jonge verdediger van Eupen. “Dit is nog maar mijn tweede jaar als profvoetballer. Tot dusver ging alles goed. Nu sta ik even op een negatieve manier in de schijnwerpers. Maar oké. Ik kan er niets meer aan veranderen. En ik kon er op het moment zelf ook niet veel aan doen. Als ik vrijdag die bal tegen STVV bijvoorbeeld niet had gedevieerd, dan had Koita hem in mijn rug wellicht ook in doel verwerkt. Ik vond bovendien dat ik een vrije goede wedstrijd had gespeeld. Maar uiteraard heeft iedereen het achteraf alleen maar over die owngoal. Mijn vrienden beginnen me er ook al mee te plagen.”

© BELGA

Dubbel pijnlijk voor Paeshuyse is dat hij nog altijd op zijn eerste doelpunt in eerste klasse wacht. “Een paar weken geleden scoorde ik tegen Standard. Dat doelpunt werd helaas afgekeurd. Dan scoor ik eens aan de juiste kant, maar telt het doelpunt niet… Ach, het is wat het is.” Voor Kenneth Schuermans is de balans intussen wel positief. Naast zes owngoals scoorde hij ook 16 keer in het juiste doel. Twee seizoenen geleden scoorde de kopbalsterke verdediger liefst zes keer in één seizoen voor Lierse. “Ik wil nu ook snel mijn eerste doelpunt maken. En hopelijk bel je mij dan ook op”, besluit Paeshuyse met een kwinkslag.

Hattrick van owngoals

Wie owngoals zegt, zegt meestal ook meteen Stan ‘Stakke’ Van den Buijs. De 66-jarige ex-speler van o.a. Lierse, RWDM, KV Mechelen en Germinal Ekeren is tegenwoordig trainer bij de Antwerpse eersteprovincialer Ranst. In januari 1995 maakte hij in een 2-3 nederlaag van Germinal Ekeren tegen Anderlecht maar liefst drie owngoals. Althans, dat wil de mythe. Want wie de beelden heeft gezien, weet dat Van den Buijs toen eigenlijk maar één owngoal had gemaakt. “Aha, jij bent de eerste journalist die me belt om te zeggen dat ik in die wedstrijd geen drie owngoals heb gemaakt”, lacht Van den Buijs. “Achteraf hebben ze er effectief ook maar eentje aan mij toegewezen.” De twee andere vermeende owngoals werden toegekend aan Marc Degryse en Johan Walem. Maar dat had lang niet iedereen zo begrepen. De naam van Van den Buijs blijft nog altijd opduiken in artikels met opmerkelijke voetbalstatistieken.

“Wist je dat ik de week na die match zelfs Match of the Day aan de lijn had? Ik dacht dat het een mop was. Ik heb verschillende keren de telefoon opgehangen zonder iets te zeggen. Maar ze bleven bellen. Uiteindelijk heb ik ook aan hen met handen en voeten moeten uitleggen dat het géén drie owngoals waren. Ze hadden dat gewoon in de krant gelezen, zeker? Gelukkig zat ik toen al in de herfst van mijn carrière. Ik trok mij er niet al te veel van aan en was eigenlijk gewoon fier dat ik nog altijd profvoetballer was.” Van den Buijs sluit af met goede raad voor Paeshuyse. “Owngoals horen erbij. Zeker als je er in je eigen zestien alles aan doet om tegendoelpunten te verhinderen. Als hij er té veel over gaat nadenken, gaat hij net meer fouten maken. Kopje leegmaken en gewoon je ding blijven doen. Dat is mijn advies voor die jongen.”