Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar of Jonas Vingegaard als Internationale Flandrien? Ook deze vijf prijzen worden uitgereikt op het Gala van de Flandrien

Naast de Flandrien en de Flandrienne van het Jaar zijn er op het Gala in Oostende nog vijf andere prijzen te verdelen.

Hugo Coorevits

Flandrien van de Toekomst

Naast de Flandrien en Flandrienne van het Jaar zijn er ook drie Flandriens van de Toekomst voor de nieuwelingen, de juniores en de U23. In deze categorieën geldt gendergelijkheid. Met andere woorden: een jeugdrenster maakt evenveel kans als een jeugdcoureur. Dat deed junior Julie De Wilde vier jaar geleden als Flandrienne van de Toekomst. We zoeken naar een opvolger van Cedric Keppens (nieuwelingen), Vlad Van Mechelen (juniores) en Alec Segaert (U23). Flandriens van de Toekomst zijn niet zelden talenten die later scoren op het Gala. In het verleden waren bijvoorbeeld Jasper Stuyven, of Jasper Philipsen winnaars van de jeugdtrofeeën.

De Grote Prijs Patrick Sercu

Deze prijs, gesponsord door Proximus, wordt toegekend aan een renner/renster die in een andere discipline dan de weg een buitengewone prestatie neerzette. Kandidaten genoeg dit keer om Lotte Kopecky op te volgen. Dan denken we maar in willekeurige volgorde aan de Europese titel van Jasper Stuyven in het gravelbiken, het zilver van Florian Vermeersch (WK) en Tim Merlier in deze nieuwe discipline. Of het zilver van Van Aert en het brons van Iserbyt op het WK veldrijden. Dan hebben we het nog niet gehad over de twee wereldtitels van Lotte Kopecky op de baan in Glasgow en die andere bronzen medaille. Of G-sporters als Niels Verschaeren, of BMX’er Elias Hellebooge die bij de jeugd wereldkampioen werd in Glasgow. In dit lijstje zitten onder anderen ook nog Tuur Dens, Fabio Vandenbossche, Michael Vanthourenhout...

De Vonk

Net als in 2022 kregen we opnieuw een meeslepend seizoen. Er waren genoeg momenten om de ‘vonk’ te doen overslaan. De redactie selecteerde vijf onvergetelijke momenten van het seizoen waarop de lezers digitaal konden stemmen in de app. Zoals de val van Mathieu van der Poel tijdens het WK in Glasgow onderweg naar de titel. Of Lotte Kopecky, die na zes dagen geel pas op de Tourmalet de leiderstrui in de mist verloor. Of Jordi Meeus, die verrassend de slotetappe won op de Champs-Elysées. Dan was er ook nog Wout van Aert, die na zijn gewonnen sprint in de E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke in de camera riep: Ik moet just niks! Of Jonas Vingegaard, die in de klimtijdrit in de Alpen rivaal Pogacar simpelweg naar huis reed. Wat dé Vonk deed overslaan, ontdek je dinsdagavond. Eén van de mensen die stemden, gaat overigens met een Specter-Speedpedelec, sponsor van deze prijs, naar huis. Vorig jaar ging de Vonk naar Wout van Aert.

De Internationale Flandrien

Tadej Pogacar werd vorig jaar de Internationale Flandrien. Dit keer is hij met winst in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en de Ronde van Lombardije opnieuw een van dé kandidaten. Naast dubbele Tourwinnaar Jonas Vingegaard, die op Parijs-Nice en de Vuelta na alle ronden won waaraan hij deelnam. Samen met zijn bijna ex-ploegmaat en Girowinnaar Primoz Roglic zit hij in het trosje kandidaten van de wielerredactie van het Nieuwsblad, dat ook nog Mathieu van der Poel bevat. De Nederlander won Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix en kroonde zich in Glasgow tot wereldkampioen. Eén van dit kwartet volgt de Sloveen op.

De Ploegmaat van het Jaar

Dit is een prijs voor zij die zich stuk rijden voor de kopman. Genre Pieter Serry, Frederik Frison, Tiesj Benoot en andere Nathan Van Hooydoncks. Laatstgenoemde is ondertussen door een hartprobleem in september renner af. Hij gaf bijna letterlijk zijn leven voor zijn ploeg, zo diep kon Van Hooydonck gaan. Een stemming onder de wielerredacteurs van het Nieuwsblad duidt de Ploegmaat van het Jaar aan. (hc)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer