Een vrouw met haar Egyptische paspoort aan de grensovergang in Rafah
AFP or licensors

"Israëlische troepen bereiken hart van Gaza-stad", opnieuw honderden buitenlanders geëvacueerd, onder wie ook een Belg

Volgens het Israëlisch leger (IDF) hebben de troepen Gaza-stad bereikt. "Voor de eerste keer dit decennium vechten we in het centrum van Gaza", klinkt het. Ondertussen hebben honderden buitenlanders het gebied kunnen verlaten via de grensovergang in Rafah. Onder de geëvacueerden is ook één Belg. Herlees hier de belangrijkste updates van het conflict in Israël. 

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De hoofdpunten vandaag in het conflict tussen Israël en Hamas: 

  • Het is vandaag exact een maand geleden dat Hamas een verrassingsaanval uitvoerde op Israël. Op verschillende plaatsen in Israël wordt de aanval vandaag herdacht.
  • Volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Volksgezondheid in Hamas zijn sinds 7 oktober al 10.328 Palestijnen, onder wie 4.237 kinderen, en ongeveer 1.400 Israëli's om het leven gekomen. 
  • De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een interview gezegd dat Israël "verantwoordelijk zal blijven voor de veiligheid in Gaza", ook na de oorlog. Veel Palestijnen vrezen dat dit een inperking op hun dagelijkse leven en bewegingsvrijheid betekent.
  • Honderden inwoners van Gaza-stad hebben de regio verlaten langs een tijdelijke humanitaire corridor, die opgezet werd door het Israëlische leger. 320 buitenlanders hebben de grens met Egypte kunnen oversteken via de grensovergang in Rafah.
  • Door het nijpende benzinetekort zijn zo goed als alle bakkerijen in het noorden van Gaza buiten gebruik, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

CD&V dient wetsvoorstel in voor een handelsverbod voor Israël op producten uit bezette Palestijnse gebieden

Er moet een handelsverbod komen voor Israël op producten uit bezette Palestijnse gebieden, dat zegt Kamerlid Els Van Hoof (CD&V), die daar een wetsvoorstel voor heeft ingediend. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk een verbod in te stellen in ons land op het verhandelen van producten die nauw verband houden met ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten.

Ook partijvoorzitter van CD&V, Sammy Mahdi, staat achter dat voorstel. "Omdat er zoiets bestaat als het internationaal humanitair recht. Je kan niet zomaar bepaalde gebieden bezetten zoals Israël doet", zegt hij. "Het is belangrijk dat er de nodige sancties komen van de internationale gemeenschap." 

België kan die sancties volgens hem best zo snel mogelijk nemen. "Want de een deel van de internationale gemeenschap doet niet genoeg. Een humanitaire pauze is niet voldoende als er bommen vallen en 4.000 kinderen sterven." België pakt het beter aan door een staakt-het-vuren te steunen, vindt Mahdi. 

"Nu moeten we verder gaan en de producten van alle bezette gebieden - niet alleen die in Israël - verbieden. Het handelsrecht moeten worden aangepast in lijn met het internationale humanitaire recht", zegt Mahdi stellig.  

BEKIJK - "Deze sancties lijken me niet meer dan normaal als je naar de huidige situatie kijkt":

Videospeler inladen...

Hulpkonvooi van Rode Kruis onder vuur genomen in Gaza

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) zegt dat een van zijn konvooien die humanitaire hulp naar Gaza brengen onder vuur is genomen. Door wie, preciseerde de organisatie niet.

"Het konvooi van het ICRC, dat uit vijf vrachtwagens en twee voertuigen bestond, vervoerde vitale medische hulp naar onder andere het al-Quds-ziekenhuis van de Palestijnse Rode Halvemaan toen het werd getroffen door geweervuur", aldus het ICRC in een communiqué.

Twee van de vijf vrachtwagens werden beschadigd en een bestuurder raakte lichtgewond.

Het Rode Kruis voegde er nog aan toe "erg verontrust" te zijn door het feit dat een humanitair konvooi "het doelwit was". "In dergelijke omstandigheden kunnen humanitaire medewerkers hun taken niet uitvoeren", klonk het.

Washington kant zich tegen "herbezetting" van Gaza door Israël

De Verenigde Staten zijn niet gewonnen voor "een herbezetting op lange termijn" van de Gazastrook door Israël. Dat heeft Washington gezegd nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu onlangs liet optekenen dat zijn land "de globale verantwoordelijkheid zou dragen voor de veiligheid" in Gaza nadat de oorlog met de extremistische Palestijnse groepering Hamas voorbij is.

"In het algemeen zijn we niet voor een herbezetting van Gaza en Israël is dat ook niet", verklaarde woordvoerder Vedant Patel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Naar onze mening moeten de Palestijnen centraal staan bij deze beslissingen, Gaza is een Palestijns gebied en blijft een Palestijns gebied", vervolgde hij.

Washington stelde tegelijk "dat het onmogelijk is om terug te keren naar de status quo" van voor de bloedige aanval op Israëlisch grondgebied op 7 oktober door Hamas. "Israël en de rest van de regio moeten beveiligd worden en Gaza kan en mag geen basis zijn van waaruit terreuraanvallen worden uitgevoerd op inwoners van Israël of eender wie", aldus nog Patel.

Israël veroverde Gaza in een oorlog in 1967. Het land trok zich in 2005 eenzijdig terug uit het gebied, maar bleef wel samen met buurland Egypte de grenzen van de enclave controleren en oefent ook op vele andere manieren controle uit over de strook. Verschillende internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, beschouwen Gaza onder meer daarom nog steeds als bezet gebied.

Israëlisch leger: "Troepen vechten in het hart van Gaza-stad"

Het Israëlisch leger vecht op dit moment in het centrum van Gaza-stad. Dat zegt de majoor-generaal van het Israëlische leger (IDF). "Ik kom net terug van daar", klinkt het. "Voor de eerste keer dit decennium vecht het Israëlische leger in het centrum van Gaza."

Hij noemt de strijd complex en moeilijk, maar is positief over het verdere verloop. "Israëlische soldaten schakelen terroristen uit, ontdekken tunnels, vernietigen wapens en zetten hun voortgang naar het middelpunt van het vijandige gebied verder", zegt hij. 

Maar als het van de Israëlische minister van Defensie Gallant afhangt, zal Israël Gaza na de oorlog niet besturen. Dat zei hij tijdens een persmoment. Een opvallende uitspraak, want Israëlisch premier Netanyahu beweerde eerder vandaag (indirect) het omgekeerde. Hij zei dat Israël de veiligheidsverantwoordelijkheid droeg over Gaza. In de praktijk betekent dat (in de andere Palestijnse gebieden) dat Israël er de plak zwaait. Enkel lokale aangelegenheden, zoals bijvoorbeeld onderwijs of vuilnisophaling, vallen onder Palestijns bestuur.

Gallant tijdens zijn toespraak

Verschuilen Hamasstrijders zich echt onder ziekenhuizen en scholen?

Het Israëlische leger stuurt steeds meer beelden de wereld in die moeten bewijzen dat Hamas zich onder de burgerbevolking mengt en ziekenhuizen, moskeeën en andere civiele gebouwen gebruikt om zich te verschuilen en Israël aan te vallen. Kloppen die beweringen? En zo ja, heeft Israël dan het recht om die civiele gebouwen aan te vallen? Lees er hier alles over.

Honderden buitenlanders, onder wie 1 Belg en rechthebbende, hebben Gaza kunnen verlaten via de Rafah-grensovergang

Zo'n 320 buitenlanders werden vandaag geëvacueerd via de Rafah-grensovergang. Ook een Belg en een rechthebbende hebben de Gazastrook kunnen verlaten naar Egypte. Dat meldt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken dinsdag. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Jordanië werden er 262 Jordaniërs geëvacueerd. Ook 100 Egyptenaren mochten de grens oversteken (niet meegerekend in de cijfers). Het Franse ministerie meldt dat ook tientallen Franse staatsburgers en hun familieleden het gebied konden verlaten. 

Ook de eerste groep Canadezen mocht de grens met Egypte oversteken. "Ze zijn veilig in Egypte. Dat maakt ons erg gelukkig", zei de Canadese minister van Internationale Ontwikkeling Ahmed Hussen. 

"Alle bakkerijen in Noord-Gaza buiten gebruik"

Zo goed als alle bakkerijen in het noorden van de Gazastrook zouden buiten gebruik zijn door Israëlische aanvallen en een gebrek aan brandstof. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza, dat onder gezag staat van Hamas.

Het wordt voor veel Gazanen zo steeds moeilijker om aan brood te geraken. Vorige week publiceerde de VN nog een rapport waaruit bleek dat de gemiddelde inwoner van Gaza overleefde op twee sneetjes brood per dag. 

Veel bakkerijen werden verwoest door Israëlische aanvallen, maar toch blijkt vooral het tekort aan brandstof een groot probleem. Van de 569 vrachtwagens met hulpgoederen die de regio bereikten, had geen enkel voertuig brandstof aan boord. Het tekort aan brandstof heeft niet enkel een impact op de voedselvoorziening, ook de gezondheidssector en de sanitaire voorzieningen gaan gebukt onder het tekort.

Honderden Gazanen verlaten Gaza-stad met witte vlaggen

Het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven van Palestijnen die Gaza-Stad zouden verlaten en naar het zuiden trekken via een evacuatiecorridor. Ze dragen witte vlaggen en houden hun handen boven het hoofd.

Het Israëlische leger had aangekondigd dat het opnieuw een corridor zou openen voor mensen in het noorden van de Gazastrook die naar het zuiden willen. Tussen 10 en 14 uur plaatselijke tijd konden ze het gebied verlaten.

Videospeler inladen...

Israël herdenkt slachtoffers van de Hamas-aanslagen

Op verschillende plaatsen in Israël werd een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken. Op 7 oktober, exact een maand geleden, voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Bijna 1.400 Israëli's kwamen daarbij om. 

BEKIJK - Op verschillende plaatsen in Israël wordt een minuut stilte gehouden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen