Extra maatregelen en nieuwe oproep van brandweer na wateroverlast: “Rijd zeker niet door het water”

Poperinge/Alveringem/Ieper/Langemark-Poelkapelle/Heuvelland -

Na de wateroverlast in de Westhoek en de gedeeltelijke overstroming van de dorpskern van Watou worden maatregelen genomen om de regio te beschermen in geval van bijkomende regenval en overstromingen.

Thijs Pattyn

De bewoners van het Poperingse grensdorp Watou, die maandag getroffen werden door wateroverlast, lieten de aangebrachte zandzakjes dinsdag voorlopig liggen. Stroomafwaarts werden maatregelen genomen in de Poperingse deelgemeente Roesbrugge en de Alveringemse deelgemeente Stavele, die twee jaar geleden allebei onderliepen.

Civiele bescherming

Toen werd de hulp ingeschakeld van de civiele bescherming uit Brasschaat en werd een muur van zandzakjes aangebracht om het water minder snel te laten stijgen in Stavele. Nu werd dit opnieuw gedaan uit voorzorg. De civiele bescherming kwam met grote pompen en er werd een strategische voorraad zandzakken aangelegd om te kunnen gebruiken waar nodig. (Lees verder onder de foto)

De pompen van de civiele bescherming werden opgesteld in de Bergenstraat in Roesbrugge.© ptb

Vlamertinge

“Alle buurtbewoners werden verwittigd en wat kan van preventieve maatregelen werd al uitgevoerd”, aldus Kristof Louagie, communicatieambtenaar van Brandweer Westhoek. “De pompen van de civiele bescherming zijn opgesteld in de Bergenstraat in Roesbrugge en staan stand-by voor het geval nodig. In Ieper werd een extra pompeenheid van de civiele bescherming gevraagd om preventief te helpen pompen aan De Cerfstraat in de Ieperse deelgemeente Vlamertinge om te voorkomen dat de Grote Kemmelbeek daar uit haar bedding zou treden.”(Lees verder onder de foto’s)

De civiele bescherming aan de slag in Roesbrugge.© ptb

De pompen van de civiele bescherming zijn opgesteld in de Bergenstraat in Roesbrugge.© ptb

Dam

In Stavele werd opnieuw een dam met zandzakjes gebouwd om het centrum te vrijwaren, maar deze keer preventief. (Lees verder onder de foto’s)

In Stavele werd preventief een dam met zandzakjes gebouwd om het centrum te vrijwaren.© ptb

Zandzakjes beschermen deze woning in Stavele.© ptb

“In de Bergenstraat in Roesbrugge is de keringsmuur niet overschreden dankzij het pompwerk van de civiele bescherming en de lokale brandweerpost”, zei Louagie dinsdagmorgen. “In Stavele werd ondertussen een preventieve dam opgebouwd in de Krombekestraat. Hierdoor is de straat tijdelijk onderbroken voor het verkeer. We volgen intussen de waterpeilen op de verschillende punten langs de IJzer op.” (Lees verder onder de foto)

Het waterpeil wordt opgevolgd.© ptb

In de loop van dinsdagmiddag volgde een update van Brandweer Westhoek: “Onze ploegen blijven nog een tijdje ter plaatse in Roesbrugge om verder te pompen. Daar verloopt de daling zeer traag. In Stavele werden preventief nog wat zandzakjes geplaatst bij een aantal overstromingsgevoelige woningen aangezien de daling van Roesbrugge een stijging stroomafwaarts betekent in Stavele”, aldus Kristof Louagie. “Er is beperkt geloosd in tijd via het Lokanaal naar Nieuwpoort en de Noordzee, want er is nog altijd verhoogd laagtij. We blijven de situatie ter plaatse opvolgen.

De brandweer deed dinsdagmorgen trouwens een extra oproep naar de bevolking. “In heel wat straten zijn beken uit hun oevers getreden. Zie je de weg niet meer? Blijf uit het water en rij er zeker niet doorheen. Respecteer de aangebrachte wegsignalisatie! Personen en wagens die zich hebben vastgereden in het water, zorgen voor extra werkdruk die voorkomen kon worden.”

Op het Poperingse platteland raakten maandag twee wagens in de problemen.© Thijs Pattyn

Op het Poperingse platteland raakten maandag twee wagens in de problemen.© Thijs Pattyn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen