GPT-4 Turbo en aanpasbare versies van ChatGPT voor iedereen: OpenAI stelt voorsprong veilig

Het minste wat men over OpenAI kan zeggen, is dat het bedrijf absoluut niet op zijn lauweren rust. Sinds het wereldwijd bekendheid verwierf in december vorig jaar, stapelt het AI-bedrijf de aankondigingen over zijn chatbot ChatGPT op. En ze gaan ermee door.

In het nieuws: OpenAI heeft GPT-4 Turbo gepresenteerd tijdens zijn eerste eigen conferentie. Zoals de naam al aangeeft, is dit een krachtigere versie van hun kunstmatige intelligentie model.

De details: GPT-4 Turbo kan contextuele antwoorden bieden tot april 2023, terwijl de vorige versie beperkt was tot januari 2022.

  • De limiet voor verzoeken is aanzienlijk verhoogd: van ongeveer 3.000 woorden naar 300 pagina’s.
    • Met andere woorden, het is mogelijk om romans te laten samenvatten.
  • Het nieuwe taalmodel van OpenAI ondersteunt uiteraard ook afbeeldingen gegenereerd door DALL-E 3 en spraakopdrachten. En voor meer personalisatie heeft de AI 6 vooraf gedefinieerde stemmen.
  • GPT-4 Turbo is nu beschikbaar voor ontwikkelaars en zal binnenkort voor iedereen beschikbaar zijn, aldus het bedrijf.

Gepersonaliseerde chatbots voor iedereen

Nog meer: Het andere grote nieuws van het evenement was de mogelijkheid voor elke gebruiker om de chatbot te trainen en aan te passen met zijn eigen gegevens. Tot nu toe was deze mogelijkheid voorbehouden aan bedrijven.

  • Op deze manier laat OpenAI aan haar concurrenten zien dat ze op alle fronten actief is.
    • “AI-agents” is namelijk het terrein waarop veel bedrijven, waaronder Meta, proberen door te breken op het gebied van kunstmatige intelligentie.
  • Deze functionaliteit zou naar verwachting een explosie van AI-avatars veroorzaken, aangezien ontwikkelaars gemakkelijker aangepaste AI kunnen maken voor hun websites en applicaties.

 “Iedereen kan eenvoudig zijn eigen GPT creëren: er is geen codering vereist. Je kunt ze voor jezelf maken, alleen voor intern gebruik binnen je bedrijf of voor iedereen. Het creëren ervan is net zo eenvoudig als een gesprek starten, instructies geven en extra kennis toevoegen, en kiezen wat het kan doen, zoals zoeken op internet, afbeeldingen maken of gegevens analyseren.”

OpenAI op zijn website

OpenAI App Store

Tot slot heeft het bedrijf van Sam Altman de GPT Store onthuld. Net als de App Store van Apple heeft deze winkel tot doel om chatbots gemaakt met behulp van GPT te verzamelen en beschikbaar te stellen.

  • Afhankelijk van de populariteit van generatieve AI kunnen ontwikkelaars geld verdienen met hun creaties. Het bedrijf geeft aan dat ze een “deel van de totale abonnementsinkomsten” kunnen verdienen.

“Eenmaal in de winkel zijn de GPT’s doorzoekbaar en kunnen ze stijgen in de ranglijsten. We zullen ook de meest nuttige en plezierige GPT’s in categorieën zoals productiviteit, onderwijs en ‘gewoon voor de lol’ in de schijnwerpers zetten.”

Voorsprong op concurrentie behouden

Het bredere verhaal: In minder dan een jaar heeft OpenAI inderdaad talloze aankondigingen gedaan, waaronder een ChatGPT-abonnement, de lancering van GPT-4 en de specifieke opties voor bedrijven.

  • Naast de kwaliteit van zijn diensten, heeft die proactieve aanpak zich uitbetaald, want zijn chatbot wordt gebruikt door 100 miljoen actieve wekelijkse gebruikers.
  • Maar ook meer dan 92 procent van de Fortune 500-bedrijven maakt gebruik van ChatGPT, tegen 80 procent in augustus.
  • En deze bedrijven komen uit diverse sectoren, zoals de financiële sector, juridische toepassingen en onderwijs, zo benadrukte de technisch directeur van OpenAI, Mira Murati.

Merk op: zoals goed nieuws nooit alleen komt, heeft OpenAI aangekondigd dat het de kosten voor bedrijven en ontwikkelaars zal verlagen.

  • OpenAI vereenvoudigt ook het gebruik van haar verschillende tools. Voortaan zijn beeldgeneratie via Dall-E, gegevensanalyse, documentendownload en PDF-zoeken toegankelijk via ChatGPT.
  • Wat betreft mogelijke juridische stappen wegens schending van auteursrechten, neemt OpenAI dezelfde positie in als Google. Het bedrijf zal ingrijpen en zijn klanten verdedigen, en ook de gemaakte kosten betalen.

(nd/evb)

Meer