Leerlingen Antwerpse school al 4 weken zonder verwarming: "Het is hier 12 graden, eigenaar gebouw reageert niet meer"

De 240 kinderen en 30 personeelsleden van basisschool K'do op het Antwerpse Zuid zitten momenteel zonder verwarming. De afgelopen 4 weken is het op de school niet warmer dan 12 graden. De oude verwarmingsketel moet vervangen worden. De eigenaar van het schoolgebouw, Winvest nv, laat niets van zich horen. Ondertussen is een firma gestart met de installatie van een noodgenerator.

De ouders, directie en de scholengroep van de Antwerpse basisschool K'Do zijn het beu. Vorige winter kon de verwarmingsinstallatie op de Go! basisschool nog opgelapt worden met reservestukken, dit jaar is dat geen optie meer omdat de ketels helemaal zijn uitgevallen. De ouders trekken aan de alarmbel. "Enkel warme kleding aantrekken helpt niet meer, het is echt te koud", zegt Lisa Loeper, voorzitter van de schoolraad. Ze is ook ouder van twee kleuters die op K'do op school zitten. In het gebouw is het al 4 weken amper 12 graden.

De kleine elektrische kachels zijn onveilig en vreten energie

Lisa Loeper, ouder uit de schoolraad

Haar kinderen hadden eigenlijk samen met de rest van de school al in klassen op Nieuw-Zuid moeten zitten. In 2021 stortte het gebouw in dat als nieuw schoolgebouw moest dienen. Via een huurovereenkomst in 2022 met Winvest nv kan de school tijdelijk in het oorspronkelijke gebouw in de Schildersstraat verblijven. "Toen was het eigenlijk al duidelijk dat er dringend geïnvesteerd moest worden in nieuwe verwarming", gaat Lisa Loeper verder. "Er werd ons beloofd dat er deze winter een oplossing zou komen, maar die is er nog steeds niet."

Verwarming afdwingen via rechtbank

De scholengroep doet er alles aan om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen, benadrukt Danielle Van Ast, algemeen directeur van het gemeenschapsonderwijs. "Sinds juni krijgen we geen reactie van Winvest op onze mailtjes en telefoontjes. Daarom hebben we een rechtzaak aangespannen tegen het bedrijf."

In kortgeding werd beslist dat er op vrijdag 3 november een noodoplossing moest komen. "Winvest is zelfs nog niet langsgekomen voor een inspectie", gaat Danielle Van Ast verder. "We wachten nu opnieuw de beslissing van de rechtbank af." Die volgt vandaag, dinsdag 7 november. "Zolang Winvest niet reageert, kunnen wij niets doen omdat we geen eigenaar zijn van het gebouw", aldus Van Ast.

Warme kledij aantrekken helpt zelfs niet meer, het is te koud

Lise Loeper, ouder

Voorlopig probeert de school de klaslokalen warm te krijgen met een kleine elektrische noodverwarming. "Dat vinden we echt niet veilig", zegt Lisa Loeper. "Het jaagt ook de elektriciteitskosten de hoogte in. Ik snap wel dat er een noodoplossing moet zijn want onze kinderen hebben het echt koud. De enige oplossing is een nieuwe verwarmingsketel."

Bij de eigenaar van het schoolgebouw Winvest nv is voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar. De projectontwikkelaar kwam vorig jaar nog in het nieuws door een onderzoek naar mogelijke wanpraktijken.

De tijdelijke noodgenerator
Radio 2

Ondertussen is de firma Boels gestart met de installatie van een noodgenerator. "Die zou tegen vanavond (dinsdag 7 november, red.) moeten opstarten", zegt directeur Sharon Kleynnaert. "Hopelijk hebben we dan vanaf morgen warmere klaslokalen. Het is wel maar een tijdelijke oplossing want het is nog onduidelijk of die generator onze volledige school kan verwarmen. We wachten dus nog steeds op reactie van Winvest zodat de verwarmingsketel volledig vernieuwd kan worden."

Meest gelezen