VIDEO. Niels Albert doet opmerkelijke onthulling over Sven Nys en ‘verkochte’ cross: “Toen had ik iets van: Eeeeej Sven komaan”

Niels Albert was ooit de beste crosser ter wereld. In 2009 liet de toenmalige wereldkampioen zich tijdens de Jaarmarktcross in Niel echter vloeren door Sven Nys. En daarover vertelde Albert nu een opmerkelijk verhaal.

Vincent Van Genechten

De Jaarmarktcross is al jaren een traditionele afspraak voor de veldrittop. Komende zaterdag is het weer zover, wanneer er de derde manche van de Superprestige verreden wordt.

Veertien jaar geleden trok Sven Nys aan het langste eind, dit jaar kan het wel eens zoon Thibau zijn. In 2009 won Nys voor Albert, Zdenek Stybar, Radomir Simunek en Bart Aernouts. Nu blijkt dat Nys die overwinning enigszins cadeau kreeg van zijn grote rivaal destijds.

“Ik heb toen heel het publiek op mijn nek gehad”, sakkert Albert in de podcast Lambert & Albert. “Het verhaal is zo. We reden met twee naar boven en ik geraak er net niet. Sven zat links van mij, aan de binnenkant. Ik moest mijn voet half zetten, half niet, en daardoor hinderde ik hem en reed Sven tegen een paaltje. Ik was weg en Sven stond daar half te sukkelen. Daarna echt boegeroep tot en met, niet normaal. Ik werd daar uitgescholden. De ronde erna opnieuw en ik doe teken van: Roep maar hé, roep maar. Ik had al geen goesting meer om verder te rijden...”

Het incident:

Daarna kwam Nys naast Albert rijden, aldus de toenmalige wereldkampioen. “Hij kwam naast mij en zegt: Zullen we ervoor sprinten? Maar ik zou wel graag winnen. Dus Sven won de koers, maar wat ik jammer vond - en dat is nu allemaal vergeten - Sven bedankte erna de supporters voor de steun die hij gekregen had, terwijl die mij een uur lang hadden uitgescholden. Toen had ik iets van: Eeeeej Sven komaan. Maar nu denk ik daar met veel leut aan terug, ik hou van zo’n verhalen.”

Paul Herygers vraagt zich vervolgens af of het wel vaker gebeurde dat een cross ‘verkocht’ werd. “Dat gebeurde gewoon af en toe”, stelt Albert. “Je gaat me nu toch niet vertellen dat dat nooit gebeurde? Waarover dat dan ging? Een wederdienst bijvoorbeeld. Dit jaar, daar spreek ik niet over. In mijn carrière is dat misschien drie keer gebeurd en ik heb honderd grote crossen gereden.”

Het fragment:

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer