Videospeler inladen...

Bart Somers over zijn vertrek als Vlaams minister: "Als je burgemeester wilt worden van Mechelen, is dubbellopen niet correct"

Ontslagnemend Vlaams minister en Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) wil in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar voluit voor Mechelen kunnen kiezen. Daarom maakt hij nu al de overstap naar het lokale niveau. "De kans is groot dat er nog geen regeringen zullen zijn met de gemeenteraadsverkiezingen. Als minister zit je dan in een dubbelzinnige situatie."

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) trekt volgend jaar in zijn eigen stad met "Voor Mechelen" naar de kiezer. Dat is de nieuwe naam voor Vld-Groen-M+, de gezamenlijke stadslijst van groenen, liberalen en onafhankelijken waarmee Somers vorige gemeenteraadsverkiezingen een absolute meerderheid haalde. Groen en Open VLD zitten in Mechelen al sinds 2001 aan de knoppen. Somers wordt lijsttrekker van de stadslijst, Kristof Calvo (Groen) de lijstduwer.

Maar de presentatie van "Voor Mechelen" wordt wel wat overschaduwd door het gisteren aangekondigde vertrek van Somers als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur. "Voor de uitdagingen van vandaag zullen de oplossingen lokaal moeten worden gevonden", zo zegt hij daarover. Hij wijst onder meer op sociale woningen, klimaat of samenlevingsuitdagingen. "Bovendien is het lokale niveau de bron van politieke vernieuwing. Daar vind je de mogelijkheden om bestaande breuklijnen te overstijgen."

Somers zegt dat hij "nooit echt weggeweest" is uit Mechelen, maar dat het nu tijd is voor duidelijkheid. "Ik wil een heel heldere keuze maken voor de stad Mechelen. Je kunt daar niet twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen mee beginnen. De kans is groot dat er nog geen regeringen zullen zijn met de gemeenteraadsverkiezingen. Als minister zit je dan in een dubbelzinnige situatie. Wie bovendien de ambitie heeft om burgemeester te worden van een stad met de omvang van Mechelen moet daar veel energie in steken. Dan is dubbellopen niet correct."

Bart Somers (rechts) wordt lijsttrekker van "Voor Mechelen", Kristof Calvo (links) wordt lijstduwer.

Somers beweert dat hij deze keer niet meer naar een ander niveau zal vertrekken, zoals vorige keer wel gebeurde. "Als de Mechelaar voor mij kiest als burgemeester, zal ik dat onvoorwaardelijk 6 jaar lang zijn."

Vernieuwing

"Er is een tweede reden waarom ik die keuze maak", voegt Somers toe. "We leven in een tijd waarin ons democratisch bestel onder druk staat door populistische en extremistische krachten. Dat wordt de grote inzet van de verkiezingen in juni. Zijn democratische partijen sterk genoeg om ons model te vernieuwen en in handen te houden? Of dreigen populistische partijen aan de macht te komen die onze democratie, onze rechtsstaat, de humane waarden waar we voor staan uithollen?"

Het is mijn overtuiging dat mijn partij, die al heel veel jaren aan de macht is, de kaart moet trekken van de personele vernieuwing

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD)

Die inzet van de verkiezingen overstijgt volgens Somers de partijpolitiek. "Elke democratische partij heeft daarin een opdracht. Ze moeten zich de vraag stellen: hoe kunnen wij sterker worden. Het is mijn overtuiging dat mijn partij, die al heel veel jaren aan de macht is, de kaart moet trekken van de personele vernieuwing."

BEKIJK - Bart Somers: "Met de stap die ik nu zet, creëer ik ruimte voor de partij om verder aan die vernieuwing te werken":

Videospeler inladen...

"Ik heb consequent de keuze voor Paul Van Tigchelt als minister van Justitie gesteund, omdat ik geloof dat nieuwe gezichten noodzakelijk zijn. Ik heb toen ook bewust een stap achteruit gezet om lijstduwer te zijn. Met de stap die ik nu zet, creëer ik ruimte voor de partij om verder aan die vernieuwing te werken."

Is dit dan wel een goed moment om te vertrekken uit de Vlaamse regering? "Er is nooit een goed moment om te vertrekken. Maar de continuïteit is verzekerd. Evident ligt er nog werk op de plank. Zo is er nog het stikstofdossier. Maar mijn partij heeft altijd een constructieve rol gespeeld en oplossingen gezocht. Als alle partijen een akkoord willen, kan dat worden gemaakt. Wij zullen daar altijd aan meewerken." Volgens Somers is ook het parlement daar nauw bij betrokken. 

Lokaal niveau als "bron van vernieuwing"

Al voor de vierde keer trekken Open VLD en Groen in Mechelen samen naar de kiezer. Deze keer schrappen ze zelfs hun partijnaam uit de naam van de stadslijst. Voor Somers is ook dat een vorm van "politieke vernieuwing". "Soms hoor je in mijn partij mensen zeggen: 'Allez, hoe kan je nu met die groenen samenwerken?' Maar eigenlijk is dat in Mechelen een heel authentiek en geloofwaardig verhaal."

"Ik ga zelfs meer zeggen: ik voel mij politiek het meest thuis in onze stadslijst. Omdat dat een verhaal is van samenwerken, verbinden, vooruitgang. Dan zie je soms ook de relativiteit van oude schema's, die in de Wetstraat nog heel dominant aanwezig zijn, maar waarvan iedereen voelt dat daar sleet op zit. Het is mijn overtuiging dat de democratie, het politieke landschap zich echt gaat moeten vernieuwen. Dat zal voor een stuk uit het lokale niveau komen."

Meest gelezen