Ken je de crompouce al? "In Nederland is het heel populair, in België komt de vraag op gang"

Nederland is in de ban van de "crompouce", een samensmelting van een croissant en een tompouce-gebakje. De Nederlandse marktkramer Pascal Loosveld verkoopt ze op de markt van Lanaken. "Hier in Vlaanderen wordt het steeds populairder dankzij sociale media. In Nederland is het een echte hype. Er zijn zelfs varianten met frikandel en sushi", vertelde hij in Goeiemorgen Morgen! op Radio 2.

Er is verdeeldheid in Nederland over de "crompouce". Het gebak is een samensmelting van een croissant en de klassieke tompouce. De Nederlandse marktkramer Pascal Loosveld verkoopt ze tegenwoordig ook op de markt in Lanaken, Limburg. "Onder jongeren en op het sociale media heeft de Crompouce veel succes. Al zijn er ook veel mensen die vinden dat je het origineel moet laten zoals het is." 

BELUISTER - Marktkramer Pascal over de "crompouce"-hype

Frikandel of sushi

De "crompouce"-hype gaat bij ons nog niet zo hard als in Nederland. "Toch merk ik op de markt dat mensen erg enthousiast zijn", zegt Pascal. "Ik vind het zelf ook echt een fijn product. De beste "crompouce" maak je met een mengsel van pudding en Zwitserse room. Als toplaag is er lekkere, roze glazuur. In België zijn jullie de witte kleur gewend voor glazuur. Maar in Nederland is de tompouce altijd roze. Behalve op Koningsdag, dan kleuren we die oranje."

De crompouce is een unieke variant op de klassieke tompouce dus. En daar blijft het niet bij. "De slinger is helemaal doorgeslagen in Nederland. Je hebt er de "frikanpouce" met een frikandel of de olipouce met oliebollen. Er bestaat zelfs een combinatie met sushi."

Meest gelezen