Pexels

Traditie van Sint-Maartensvuur gered in Tielt-Winge: "Het wordt een indrukwekkende brandstapel"

De traditie van het Sint-Maartensvuur in Tielt-Winge is gered. In heel Europa worden op de vooravond van Sint-Maarten grote vuren ontstoken. Een symbolisch begin van de winter. Ook in Tielt-Winge is dat al jaren een traditie. Maar in coronatijd raakte de organisatie in het slop. Nu staat een nieuw comité klaar om het Sinte-Mette Vie te organiseren. 

Het zag er even niet goed uit voor de traditie van het Sint-Maartensvuur in Tielt-Winge. Eerst was er corona, vorig jaar waren er werken in het centrum van Tielt en zo kwam er mot in de organisatie. "Dit populair volksfeest mag niet verdwijnen", zegt Danny Jennes. Met een groep vrijwilligers die ook al het zomerfestival Fundays in Aarschot organiseert, waagt hij zich nu aan het Sinte-Mette Vie. 

Inwoners hebben massaal veel snoeiafval gebracht. De vuurstapel zal 5 meter hoog zijn.
Danny Jennes van vzw Fundays, het nieuwe organisatiecomité

De nieuwe initiatiefnemers zijn alvast enthousiast over de respons bij de bevolking: "Er ligt hier al een indrukwekkende berg snoeiafval. Boeren uit de omgeving zijn dat snoeihout komen brengen, maar ook mensen die in het najaar hun haag gesnoeid hebben. Als we dit allemaal in brand steken, krijgen we een indrukwekkende brandstapel van vijf meter hoog, twintig meter lang en tien meter breed. Hoger dan vijf meter mogen we van de brandweer niet gaan", lacht Danny.  

"Het moet vooral een gezellige avond worden -gratis entertainment voor de inwoners van het Hageland- met een drankje rond het vuur.  Op 10 november om zeven uur steekt de burgemeester van Tielt-Winge het vuur aan. We voorzien ook een grote tent en zorgen voor optredens van lokale bands, Sergio en een afterparty met enkele populaire dj's.  

Traditie in heel Europa

Het Sint-Maartensvuur in Tielt-Winge is nog het laatste in het Hageland. Vroeger werden op 10 en 11 november op veel plaatsen in Europa grote vreugdevuren ontstoken. 11 november is de feestdag van Sint-Maarten of Sinte-Mette. In Tielt-Winge markeert de brandstapel het begin van de winter. Het evenement lokte in het verleden duizenden bezoekers.  

Meest gelezen