De herfst is het bakseizoen bij uitstek, maar hoe begin je eraan? “Niet alleen pompoen is geschikt om in zoet gebak te verwerken”
Pompoenen zijn er in alle maten, soorten en kleuren. Ze zijn niet alleen lekker in warme gerechten, maar ook om mee te bakken. Maar hoe gebruik je de groente in gebak? En zijn er nog andere groenten die je kan gebruiken in zoetere recepten? Foodstyliste en receptonwikkelaar Marta Majewska legt uit.
In het najaar speelt pompoen vaak de hoofdrol op ons bord. Of het nu gebakken, geroosterd, gepureerd of gevuld is. In soep, een stoofpotje of een salade komt de groente heerlijk tot z’n recht, maar je kan pompoenen ook in desserts verwerken. “Pompoen geeft nagerechten een heerlijk herfstige toets en een verrassende, volle smaak”, legt receptontwikkelaar Marta Majewski uit. Hoe bak je met pompoen? Wat maak je dan? En zijn er nog andere groenten die je makkelijk in gebak kan verwerken?
Pompoenpuree om te bakken
“Pompoentaart en pompoenbrood zijn klassiekers, maar je kan pompoenpuree ook toevoegen aan cheesecake, pannenkoeken en smoothies”, vertelt Marta. “Pompoenpuree is heel zacht en toegankelijk om te integreren in elk recept. In de Verenigde Staten zijn gerechten met pompoen zó populair, dat je in elke supermarkt kant-en-klare pompoenpuree in blik of pot terugvindt. Dat is bij ons jammer genoeg nog niet het geval. Gelukkig is pompoenpuree heel eenvoudig zelf te maken. Ik maak zelfs wekelijks een nieuwe voorraad.”
Als je de pompoen 40 minuten in de oven laat garen is het pompoenvlees helemaal zacht en kan je de pompoen makkelijk uithollen.
“In veel recepten voor pompoenpuree lees je dat je de pompoen best eerst gaart in kokend water, maar dat zou ik afraden, omdat de pompoenstukjes dan al veel vocht opnemen. Je dessert kan dan te waterig worden. Beter rooster je de pompoen eerst in de oven, of stomen is ook een optie. Voor het ultieme recept verwarm je de oven voor op 200 °C. Daarna snijd je de pompoen doormidden en verwijder je de zaadjes. Besmeer de bovenkant met wat olie en plaats in de oven met de gesneden kant naar beneden op het bakpapier. 40 minuten later is het pompoenvlees helemaal zacht en kan je de pompoen makkelijk uithollen. Het vruchtvlees laat je eerst afkoelen om nadien te pureren. Mocht de structuur te vast zijn, kan je altijd wat water toevoegen.”
Welke recepten maak je met pompoenpuree?
Nadien kan je aan de slag om de puree te verwerken in allerlei gerechten. Volgens Marta is pompoen heerlijk in combinatie met herfstachtige smaken zoals kaneel, chocolade en noten. “Mijn gezin is gek op ‘pumpkin spice lattes’ ofwel: een koffierecept met pompoenpuree en kaneel. ‘s Ochtends zorgt mijn tiener plusdochter ervoor dat er heerlijk ‘pumpkin oats’ op tafel staan. Niets meer of minder dan havermout met pompoenpuree en eventueel gebakken appeltjes en rozijnen. Maar de favoriet in het gezin Majewska zijn de homemade Cinnamon pumpkin rolls. Zelfgemaakte zoete kaneelrolletjes met een herfstige vulling van pompoen.”
Ook andere groenten kunnen zich perfect lenen voor gebak. Wortelen zijn volgens Marta een klassieke keuze. “Ze voegen een natuurlijke zoetheid en weinig vocht aan baksels toe. Zoete aardappelen - het woord zegt het zelf - zijn van nature zoet en voegen een romige textuur toe aan gebak. Geraspte courgette is erg neutraal van smaak en daardoor ideaal voor bakrecepten. “Oh, en de combinatie rode biet en chocolade: hemels.”
Zijn bakrecepten met groenten gezonder?
Of desserts met groenten in verwerkt ook gezonder zijn? “Dat ga je mij niet horen zeggen”, lacht Marta. “Een deel van de ingrediënten wordt vervangen door groenten, maar daarnaast heb je voor de meeste recepten ook nog steeds bloem, eieren, suiker en boter nodig. Het woord ‘gezond’ neem ik hier dus niet in de mond. Voedzaam is het wel. Trouwens: gebak eet je niet omdat het gezond is, wél om van te genieten.”
Al is het wel bewezen dat pompoen, naast de verrukkelijke smaak, aan heel wat gezondheidsvoordelen is gekoppeld. Zo is pompoen bijvoorbeeld rijk aan vitamine A en C en antioxidanten. De herfstgroente bevat veel vitamines en mineralen, maar weinig calorieën. Bovendien zit het boordevol kalium, een mineraal is belangrijk als je veel van je lijf hebt gevraagd. Het zorgt voor een sneller herstel na het sporten. En alsof dat nog niet genoeg is, is pompoen ook een goede bron van vitamine E, ijzer en foliumzuur: goed voor je immuunsysteem.
Lees ook:
Zo maak je de lekkerste appelmoes volgens Sofie Dumont: “Er is maar één regel die ik kan meegeven” (+)
Hoe herken je eetbare kastanjes en hoe maak je ze klaar? “Je kan ze zelfs als broodbeleg gebruiken” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
“De Pumpkin Spice Latte is geen gewone koffie, maar een begrip op zich”: waarom blijft deze foodtrend al 20 jaar populair?
Het is officieel herfst. Of beter gezegd: Pumpkin Spice Latte-seizoen. Terwijl de meeste foodtrends komen en gaan, bestaat de bekende koffie van Amerikaanse oorsprong dit seizoen al 20 jaar. Wat maakt het drankje zo geliefd? Hoe maak je het zelf? En waarom werd het méér dan een snelle foodtrend? Peter Dukes van Starbucks en Ennio Vandevoorde van IzyCoffee leggen uit. “De kruiden maken hier écht de koffie.” -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox