Paul Van Landeghem

Delhaize test project met larven bij groente- en fruitleverancier uit Boom om voedseloverschotten weg te werken

Bakker Belgium in Boom, een groente-en fruitleverancier voor supermarktketens, start een proefproject met larven om voedseloverschotten weg te werken. De larven eten fruit en groenten die niet verkocht worden, en worden dan zelf verwerkt tot dierenvoeding. Het project is een samenwerking met Delhaize en Wastech, een start-upbedrijf dat het systeem met de larven heeft bedacht.

"Voedseloverschotten zijn helaas onvermijdelijk, maar we proberen wel om ze een herbestemming te geven", zegt Ine Tassignon van Delhaize. "Het gaat dan om voedsel dat niet meer gegeten kan worden, want anders kiezen we bijvoorbeeld voor de Voedselbank. Bij dit proefproject zijn het fruit en groenten die niet meer gegeten kunnen worden, en die we verwerken tot dierenvoeding. Dat testen we uit bij onze leverancier Bakker Belgium in Boom. Zo willen we voedselverspilling tegengaan."

Dierenvoeding en cosmetica

Wastech, een jonge start-up, heeft een systeem ontwikkeld met levende larven om de voedseloverschotten te verwerken. "Eerst maken we de voedseloverschotten met machines klaar om te verwerken voor de larven", vertelt Victor Poncelet van Wastech. "De larven zitten in een container en eten de overschotten op. Na tien dagen zijn de larven groot genoeg om zelf verwerkt te worden: tot dierenvoeding, of voor toepassingen in cosmetica bijvoorbeeld."

"Met dit systeem kunnen we onze CO2-uitstoot ook verminderen", zegt Ine Tassignon. "De proteïnen die we maken met de larven kunnen perfect als alternatief gebruikt worden voor soja. Nu wordt soja vaak gebruikt als supplement voor dierenvoeding, maar dat is niet zo duurzaam. Met de container die hier nu staat in Boom, kunnen we evenveel proteïnen creëren als met een sojaplantage van tien voetbalvelden groot."

Het doel is om 20 ton voedseloverschotten per maand te verwerken tot 3 ton larven. Voorlopig mag het systeem enkel voor vervallen groenten en fruit gebruikt worden.

Paul Van Landeghem
Paul Van Landeghem

Meest gelezen