160.000 euro boete voor man uit Sint-Martens-Latem die natuurgebied beschadigde

Een man uit Sint-Martens-Latem heeft een boete van 160.000 euro en een half jaar celstraf gekregen, omdat hij kwetsbaar natuurgebied heeft beschadigd. Hij had er onder meer een schapenstal gebouwd zonder vergunning.

De man kocht in 2015 een oude hoeve met bijhorende gronden langs de Leie in Sint-Martens-Latem en Deinze. De gronden behoren tot een kwetsbaar natuurgebied. Toch bouwde de man er zonder vergunning een schapenstal. Hij beschadigde ook de planten in het natuurgebied door onder meer greppels te graven.  

Dwangsom van 1.000 euro per dag

Volgens de correctionele rechtbank in Gent gaat het om grootschalige natuurschade. Daarom krijgt de man een boete van 160.000 euro en een half jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Hij moet ook zijn stallen in het natuurgebied binnen de maand afbreken en het maaiveld herstellen. Als hij dat niet doet, moet hij een dwangsom van 1.000 euro per dag vertraging betalen. Voor de aangerichte natuurschade moet hij aan de Vlaamse overheid ook nog een compensatie van 5.000 euro betalen.

27 eerdere veroordelingen

De man werd eerder al 27 keer veroordeeld, onder andere voor illegale lozingen en milieu- en afvalmisdrijven. Volgens de rechtbank trok de beklaagde geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.

Meest gelezen