Oorlog in Gaza

Minister Verlinden stuurt extra federale agenten naar Joodse instellingen in Antwerpen en Brussel

De Joodse wijk in Antwerpen.© Flip Franssen/anp

Er komen bijkomende toezichtspatrouilles van de federale politie in Antwerpen en Brussel voor de beveiliging van de Joodse gemeenschap en instellingen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dinsdag aangekondigd. De maatregel komt er vanwege een verhoogde kans op spanningen in ons land door de situatie in het Midden-Oosten. ‘We zullen zien wat ervan terechtkomt’, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

blg

De beslissing van minister Verlinden komt er na de analyse van de dreiging door het Ocad (het orgaan dat de dreiging analyseert) en de gevraagde maatregelen vanuit het Nationaal Crisiscentrum. Het niveau van de dreiging blijft op 3 (van 4), zowel voor het land als voor de Joodse gemeenschap en instellingen.

Dat dreigingsniveau stond voor de aanval van terreurgroep Hamas in Israël op 7 oktober ook al op niveau 3 voor de Joodse en Israëlische belangen. Maar gezien de huidige situatie in het Midden-Oosten verwijst het Ocad naar een mogelijke verhoogde kans op toenemende spanningen in ons land.

Daarom komen er extra patrouilles voor bijkomende waakzaamheid en politie-aanwezigheid. Eerder al gaf het Nationaal Crisiscentrum de richtlijn om te voorzien in toezicht aan de scholen en bij erediensten. Minister Verlinden heeft de federale politie gevraagd de praktische modaliteiten te bepalen in overleg met de betrokken lokale politiekorpsen.

Vraag van De Wever

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever vraagt al sinds het uitbreken van het conflict om extra politiesteun én de inzet van het leger om de Joodse instellingen en inwoners in zijn stad bijkomend te beveiligen.

Op de vraag over de inzet van militairen in Antwerpen krijgt hij voorlopig een ‘njet’. Volgens Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) ligt de optie momenteel niet op tafel.

Haar collega van Binnenlandse Zaken beantwoordt nu zijn vraag voor meer politie-inzet. Twee weken geleden kondigde ze al aan dat de lokale politiezones versterkt zouden worden. Nu komt er ook extra inzet van de federale politie.

De Wever: ‘Paar dagen geleden sprak Verlinden nog van “paniekzaaierij”’

‘We zullen zien wat er in de praktijk van terecht zal komen’, reageert De Wever op de aankondiging. ‘Dat de minister nu eindelijk over de brug komt, lijkt op het eerste gezicht een goede zaak. Een paar dagen geleden sprak ze nog van “paniekzaaierij”. Maar het is nog koffiedik kijken wat die precieze ondersteuning zal inhouden.’

De Wever stelt dat zijn politiediensten tijdens een eerder overleg een dagelijkse inzet van twintig federale politiemensen hebben gevraagd. ‘Het is hoe dan ook onbegrijpelijk dat hier wekenlang over getreuzeld werd, terwijl in een land als Frankrijk met onmiddellijke ingang het leger werd ingezet.’