Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Infrabel deelt heftige beelden van fietser (15) die slagboom negeert en gegrepen wordt door trein: ‘Mensen spelen met hun leven’

Scholier glipt door neergelaten slagboom en wordt gegrepen door trein.Beeld Infrabel

Een jongen van 15 uit Wervik is dinsdagochtend aan de dood ontsnapt toen hij met zijn fiets langs de neergelaten slagbomen glipte. De trein raakte luttele seconden later het achterwiel van de jongen. Daardoor liep de tiener een hoofdwonde op. Bij spoorbeheerder Infrabel wordt vol onbegrip gereageerd op het voorval.

Video wordt geladen...

Het ongeval deed zich voor om 8.15 uur aan de overweg van de Molenstraat in Wervik. “De slagbomen waren neergelaten, auto’s stonden te wachten”, schetst woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel. “Toch reed de jongeman voorbij de slagbomen om de overweg te dwarsen.”

De scholier zag de trein maar bleef doorrijden, op de overweg langs de Molenstraat in Wervik. Geen twee seconden later werd hij aangereden.Beeld RV

Achterwiel aangetikt

Net toen de scholier bijna slaagde in zijn opzet, reed de trein het achterwiel van zijn fiets aan. Daardoor kwam de tiener ten val. Hij liep een hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Het treinverkeer tussen Poperinge en Menen werd stilgelegd, de vijftig gestrande reizigers konden uitstappen aan het perron van het station van Wervik. Een deel van hen werd nadien met een lijnbus overgebracht naar het station van Kortrijk. “Het ongeval, in volle ochtendspits, had nogal wat gevolgen”, weet Thomas Baeken. “Het treinverkeer bleef opgeschort tot kort na 10.30 uur.”

Rood = stoppen

Volgens Baeken heeft de tiener enorm veel geluk gehad. “Eerst en vooral mag je uiteraard de overweg niet dwarsen als de slagbomen neergelaten zijn. Die boodschap hebben we ook in het verleden al honderden keren meegegeven. Moeilijk is het niet: als de lichten op rood staan, moet je stoppen. Punt. Helaas stellen we regelmatig nog vast dat mensen met hun leven spelen door toch te proberen om nog over te steken. We merken ook dat de meeste mensen de snelheid van een aankomende trein veel te laag inschatten. Het maakt het risico op een fatale afloop alleen maar groter.”

Een archieffoto van de overweg aan de Molenstraat in Wervik.Beeld DBEW