Ontluisterende beelden tonen hoe fietser (15) als bij wonder aan de dood ontsnapt bij oversteken van gesloten spoorweg.© Het Nieuwsblad

Fietser (15) gegrepen door trein op gesloten overweg: “Als bij wonder raakte hij slechts lichtgewond”

Wervik -

In het stadscentrum van het West-Vlaamse Wervik werd dinsdagmorgen een 15-jarige fietser gegrepen door een trein op een gesloten overweg. Als bij wonder was de jongen slechts lichtgewond.

Thijs Pattyn

De aanrijding gebeurde rond 8.20 uur op de overweg van de Molenstraat vlak bij het station van Wervik. Een 15-jarige scholier stak de sporen over ter hoogte van de overweg die op dat moment gesloten was. De achterkant van de fiets werd aangetikt waardoor de jongen ten val kwam en lichte verwondingen opliep aan zijn hoofd. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar kon daar intussen alweer vertrekken.

Camerabeelden

De feiten werden gecapteerd door een technische camera van Infrabel en worden bevestigd door Werviks burgemeester Youro Casier (Vooruit).

“Ik werd op de hoogte gebracht van de omstandigheden”, zegt hij. “De fietser heeft alle signalisatie genegeerd: het belsignaal, de rode lichten en de gesloten slagbomen. Hij heeft zichzelf in een erg gevaarlijke situatie gebracht. Dat hij slechts lichtgewond is, is een geluk bij een ongeluk. Ik hoop dat hij snel herstelt en dat dit een belangrijke les kan zijn voor iedereen. Zulke ongevallen moeten we zoveel als mogelijk proberen te vermijden. Leeftijd speelt daarbij geen rol. Elke weggebruiker heeft een eigen verantwoordelijkheid. Als je zo’n risico neemt, dan zet je je leven op het spel. Het gebeurt nog te vaak dat gesloten overwegen genegeerd worden.” (Lees verder onder de foto)

Werviks burgemeester Youro Casier (Vooruit) bij de overweg.© Thijs Pattyn

Spoorwegbeheerder Infrabel laat weten de overweg op een correcte manier gefunctioneerd heeft. “Na het ongeval werd de infrastructuur geïnspecteerd en om 10.33 uur kon het treinverkeer hernemen”, aldus Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

Geen alleenstaand geval

Navraag bij buurtbewoners leert dat de gesloten overweg regelmatig overgestoken wordt. “Ik ben hier al twaalf jaar cafébaas en heb van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat een prima zicht op die overweg”, zegt Antony Verschaeve (52), uitbater van nabijgelegen café ’t Lusterke. “Die overstekende jongen van dinsdagochtend is zeker geen alleenstaand geval. Dat gebeurt hier vele keren per dag, fietsers én voetgangers. Je zou versteld staan van de aantallen.” (Lees verder onder de foto)

Antony Verschaeve bij zijn café (links) en de overweg.© Thijs Pattyn

Er blijkt nog een bijkomend probleem. “Spoorlopen gebeurt hier ook zeer regelmatig. Niet alleen naar, maar ook weg van het station. Heel vreemd, want enkele honderden meter verder komen ze uit op een andere overweg... vlakbij het politiekantoor. En toch doen ze het! Hen aanspreken? Dat vind ik nogal lullig en ik heb geen zin om op mijn bakkes te krijgen. Mijn dochter van zestien spreek ik er wel op aan. En zeker wanneer ze straks thuis komt van school, naar aanleiding van dit incident. Ik heb al gezien dat haar vrienden dit doen.”

Pv’s

Casier heeft ook weet van spoorlopers. “Er is wel degelijk controle, want hiervan worden geregeld processen-verbaal opgemaakt. Enige tijd geleden zijn er stroken bij de overweg en het spoor aangelegd om dit te ontmoedigen.”

De feiten werden gecapteerd door een technische camera van Infrabel en worden bevestigd door Werviks burgemeester Youro Casier (Vooruit).

Burgemeester Youro Casier op de plaats waar het ongeval gebeurde.© Thijs Pattyn

“Ik werd op de hoogte gebracht van de omstandigheden”, zegt hij. “De fietser heeft alle signalisatie genegeerd: het belsignaal, de rode lichten en de gesloten slagbomen. Hij heeft zichzelf in een erg gevaarlijke situatie gebracht. Dat hij slechts lichtgewond is, is een geluk bij een ongeluk. Ik hoop dat hij snel herstelt en dat dit een belangrijke les kan zijn voor iedereen. Zulke ongevallen moeten we zoveel als mogelijk proberen te vermijden. Leeftijd speelt daarbij geen rol. Elke weggebruiker heeft een eigen verantwoordelijkheid. Als je zo’n risico neemt, dan zet je je leven op het spel. Het gebeurt nog te vaak dat gesloten overwegen genegeerd worden.”

Spoorwegbeheerder Infrabel laat weten de overweg op een correcte manier gefunctioneerd heeft. “Na het ongeval werd de infrastructuur geïnspecteerd en om 10.33 uur kon het treinverkeer hernemen”, aldus Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER