© Shutterstock

Wereldwijde wijnproductie op laagste niveau in zestig jaar

De wereldwijde wijnproductie zal dit jaar naar verwachting uitkomen op het laagste niveau in zestig jaar. Dat komt door tegenvallende oogsten op het zuidelijk halfrond en in sommige Europese landen als gevolg van slechte weersomstandigheden. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Bron: BELGA

Op basis van informatie uit 29 landen, samen goed voor 94 procent van de wereldwijde productie, wordt dit jaar tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Een hectoliter staat gelijk aan 133 standaard wijnflessen. Dat is een daling van 7 procent in vergelijking met 2022. Het gaat om het laagste niveau sinds 1961.

In wijnlanden Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië valt de wijnproductie 10 tot 30 procent lager uit dan vorig jaar, voorspelt de OIV. In Europa wordt de wijnproductie in Italië, Spanje en Griekenland het hardst geraakt door slechte weersomstandigheden, waaronder droogte.

Frankrijk grootste producent

Het zou betekenen dat Italië niet langer de grootste wijnproducent ter wereld is, maar dat Frankrijk die plek voor het eerst in negen jaar inneemt. Italië zakt naar de tweede plaats. Daar is de productie met 12 procent gedaald. In het land wordt gewerkt met 504 wijnstokvariëteiten die elk een andere rijpingstijd nodig hebben. Daarom is de productie extreem gevoelig voor de effecten van grillig weer, verklaarde de belangrijkste landbouwvakbond Coldiretti onlangs nog.

De fenomenen die de wijnstokken dit jaar hebben aangetast, zijn zeer uiteenlopend en het is nog niet aangetoond dat ze rechtstreeks verband houden met klimaatverandering, zegt Inaki Garcia de Cortazar-Atauri, van het Franse landbouwonderzoeksinstituut Inrae. Aan de andere kant “zien we dat er steeds meer terugkerende extreme gebeurtenissen zijn” zoals hittegolven of hevige regenval in bepaalde gebieden en zijn er de al langer bekende plagen, zoals meeldauw.

In Frankrijk is de productie min of meer stabiel gebleven, al zijn er regionaal sterke verschillen. Bordeaux en zuidwestelijke regio’s hebben te kampen gehad met de verspreiding van meeldauw, terwijl Languedoc-Roussillon is getroffen door hittegolven en droogte. Aan de andere kant worden er volgens de OIV “bijzonder hoge” volumes verwacht uit Corsica en de Cognac- en Champagne-streek.

Niet per se slecht nieuws

Sommige landen doen het dan weer beter dan vorig jaar. In de Verenigde Staten, het vierde wijnland ter wereld, wordt naar verwachting 12 procent meer wijn geproduceerd dan vorig jaar. Dat is onder meer te danken aan de koelere temperaturen en hevige regen in de wijngebieden Napa en Sonoma.

De productiedaling is echter niet per se slecht nieuws, stelt de OIV. “Met een dalende wereldwijde consumptie en grote voorraden in veel delen van de wereld kan de verwachte lage productie het evenwicht op de wereldmarkt herstellen”, luidt de redenering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer