Extra federale politie-inzet voor Joodse instellingen, burgemeester De Wever blijft sceptisch: “Te lang getreuzeld”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de federale politie de opdracht gegeven om bijkomende toezichtspatrouilles in te zetten in Antwerpen en Brussel ter beveiliging van de Joodse gemeenschap en de Joodse instellingen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil eerst zien wat de aankondiging effectief inhoudt. “Het is nog koffiedik kijken wat die precieze ondersteuning dan zal inhouden”, zegt hij in een eerste reactie.

joro pvdp
Bron: Belga

De extra inzet moet vorm geven aan de verhoogde waakzaamheid vanwege de mogelijk verhoogde kans op spanningen in ons land door de situatie in het Midden-Oosten.

De beslissing van minister Verlinden komt er na de analyse van de dreiging van het OCAD – het orgaan dat de dreiging analyseert – en de gevraagde operationele maatregelen vanuit het Nationaal Crisiscentrum. Het niveau van de dreiging blijft op 3 van 4, zowel voor het land als voor de Joodse gemeenschap en instellingen.

Dat dreigingsniveau stond voor de grootscheepse aanval van terreurgroep Hamas op Israëlische doelwitten op 7 oktober ook al op niveau 3 voor de Joodse en Israëlische belangen. Maar gezien de huidige situatie in het Midden-Oosten verwijst het OCAD naar een mogelijk verhoogde kans op toenemende spanningen in ons land.

Daarom zorgt minister Verlinden met deze bijkomende patrouilles voor bijkomende waakzaamheid en politie-aanwezigheid. Eerder al gaf het Nationaal Crisiscentrum de richtlijn om te voorzien in toezicht aan de scholen en bij erediensten. De minister heeft de federale politie gevraagd de praktische modaliteiten te bepalen in overleg met de betrokken lokale politiekorpsen. Op dat overleg moeten praktische afspraken gemaakt worden over hoeveel en wanneer er extra agenten worden ingezet.

Geen militairen, wel extra politie

Antwerps burgemeester Bart De Wever vraagt al sinds het uitbreken van het conflict in Israël om extra politiesteun én de inzet van het leger om de Joodse instellingen en inwoners in zijn stad bijkomend te beveiligen.

Op de vraag over de inzet van militairen in Antwerpen krijgt hij voorlopig een ‘njet’ te horen. Volgens defensieminister Ludivine Dendonder ligt de optie momenteel niet op tafel.

LEES OOK. Ondanks herhaalde vraag van De Wever wordt leger niet ingezet om Joodse gemeenschap extra te beschermen: “Ligt niet op tafel”

Op de eerste vraag voor extra politiesteun krijgt hij wel gehoor bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Twee weken geleden kondigde ze al aan dat de lokale politiezones versterkt zouden worden. Nu komt er ook extra inzet van de federale politie.

LEES OOK. Antwerpse lokale politie krijgt meer ruimte voor focus op beveiliging Joodse gemeenschap, De Wever: “Toegift levert niets op”

De Wever: “Koffiedik kijken”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert voorzichtig positief op de aankondiging, maar blijft sceptisch. “We zijn ondertussen al een maand vragende partij om federale ondersteuning te krijgen om de bijkomende capaciteit op te vangen die de lokale politie moest voorzien voor het verhoogde toezicht voor Joodse instellingen. Dat de minister nu eindelijk over de brug komt, lijkt op het eerste gezicht een goede zaak”, aldus De Wever.

“Een paar dagen geleden sprak ze nog van ‘paniekzaaierij’. Maar het is momenteel nog koffiedik kijken wat die precieze ondersteuning dan zal inhouden. Tijdens een eerder overleg was door onze lokale politie een dagelijkse inzet van twintig federale politiemensen gevraagd. We zullen zien wat er in de praktijk van terecht zal komen. Het is hoe dan ook onbegrijpelijk dat hier wekenlang over getreuzeld werd, terwijl in een land als Frankrijk met onmiddellijke ingang het leger werd ingezet.”

“Verheugd”

Het Forum der Joodse Organisaties, dat vooral in Antwerpen actief is, reageert verheugd op de beslissing. “Wij vragen al langere tijd om extra beveiliging van onze instellingen en buurten waar veel Joden wonen. Die beveiliging is broodnodig en allerminst een overbodige luxe”, zegt de co-voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties Philippe Scharf.

“Het gevoel van onveiligheid binnen de Joodse gemeenschap is groot en neemt nog toe”, vervolgt Scharf. “Met de internationale context van vandaag is de reden tot ongerustheid terecht. We vinden het vanzelfsprekend dat de overheden voor hun burgers zorgen. En daar vallen wij ook onder. De Joden in dit land zijn ook Belgen.”

Philippe Scharf rekent er ook op dat de overheid de situatie op de voet blijft volgen en indien nodig bijstuurt. “We gaan ervan uit dat de veiligheidsmaatregelen nog verder verhoogd worden als de situatie daarom vraagt.”

LEES OOK. De Wever “blij” met aankondiging premier De Croo rond federale steun voor Antwerpse politie: “Wachten concrete invulling af”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER