© ATV

Na vier weken in de kou verwarmt noodgenerator (tijdelijk) klassen van K’do: “Maar dit kan niet blijven duren”

Antwerpen -

De 240 leerlingen van basisschool K’do, achter het KMSKA, hebben koude weken achter de rug. De verwarming liet het afweten en omdat het om een oude stoominstallatie gaat, zijn er geen wisselstukken meer te vinden. Projectontwikkelaar Winvest, eigenaar van het gebouw, heeft dinsdag een noodgenerator laten plaatsen, in afwachting van een definitieve herstelling. Maar dat het zo lang moest duren, stuit het GO! en de ouders tegen de borst. “We begrijpen niet dat zo’n groot bedrijf zo onverschillig kan zijn”, zegt Lisa Loeper, voorzitter van de schoolraad.

Jan Stassijns

“Winvest laat de kinderen van K’do in de kou staan.” Met die mededeling trekt de schoolraad de muzische basisschool K’do van het GO! in de Antwerpse Schildersstraat aan de alarmbel. De afgelopen vier weken zagen de ouders met lede ogen aan hoe hun kinderen naar school moesten, waar het in de klas bij momenten niet warmer was dan 12 graden. De oorzaak: de erg oude verwarmingsinstallatie (op stoom) heeft het laten afweten en de nodige wisselstukken zijn niet meer te vinden.

Zowel de ouders, de directie als de scholengroep voelen zich letterlijk en figuurlijk in de kou gezet door projectontwikkelaar Winvest, de eigenaar van het schoolgebouw. Volgens de ouders laat de communicatie en de samenwerking met Winvest te wensen over. Toen er na twee weken nog altijd geen vooruitzicht was op een oplossing, trok de GO! scholengroep zelfs naar de rechter om in kort geding Winvest te verplichten actie te ondernemen. De rechter verplichtte de projectontwikkelaar om ten laatste tegen vrijdagavond 3 november, een paar dagen voor het einde van de herfstvakantie, een noodoplossing te installeren.

Die deadline werd niet gehaald, volgens Winvest omdat het gezien de schoolvakantie niet sneller kon. Het duurde tot vandaag, dinsdag, voor een noodgenerator geïnstalleerd kon worden. Een tijdelijke oplossing, in afwachting van een definitieve herstelling.

“Als ouders kunnen we ons niet voorstellen dat een groot bedrijf zo onverschillig kan zijn”, zegt Lisa Loeper, voorzitter van de schoolraad. “Want wat als het nog kouder zal worden? Dit gaat over jonge kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Er is nog altijd geen plan om op lange termijn reguliere temperaturen te garanderen op school. Winvest moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en investeren in het gebouw om te voldoen aan alle basisbehoeften.”

De noodgenerator.© Patrick De Roo

“Wat op lange termijn?”

Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! Antwerpen, is opgelucht dat er nu eindelijk, al is het een tijdelijke, oplossing is. “Ik ben erg blij dat Winvest toch begrijpt dat kinderen niet in de kou mogen blijven staan”, zegt Van Ast. “Maar er is wel nood aan een oplossing op lange termijn. De noodgenerator die er nu staat, is maar tijdelijk. Die maakt ook veel lawaai, dus ook voor de buurt is dat niet aangenaam. In juli hebben we nog aangekaart dat de verwarming op punt stond het te begeven, maar bij Winvest is daar nooit gevolg aan gegeven. Het is een bijzonder oud gebouw, vorig jaar hebben we ook problemen gehad met de verwarming. Dat melden we als sinds het begin dat we huren van Winvest.”

K’do zou normaal gezien al geruime tijd geleden verhuisd moeten zijn naar een gloednieuw schoolgebouw op Nieuw Zuid. Maar dat gebouw in aanbouw stortte in 2021 in. Volgens de huidige planning zou K’do in september 2025 zijn intrek kunnen nemen in de nieuwbouw, waarvan de heropbouw loopt. “We moeten dus nog zeker twee winters overbruggen”, zegt Van Ast. “We hopen dan ook dat de eigenaar daar rekening mee houdt.”

LEES OOK. Ingestorte school die op Nieuw Zuid van start zou gaan, herpakt zich op oude locatie: “Het gaat om de aanpak, niet om de ligging”

“School was wel op de hoogte”

Winvest zelf vindt dat het ten onrechte in een slecht daglicht wordt gesteld. Dat laat de projectontwikkelaar weten via zijn advocaat Kris Luyckx. Als gevolg van de ingestorte nieuwbouw dreigde de school zonder locatie te vallen en vroeg de school om het gebouw in de Schildersstraat tijdelijk te huren. Winvest kocht het schoolgebouw eind 2021 met het oog op een herbestemming en renovatie.

“Ondanks de slechte staat van het gebouw en het feit dat verhuren nooit de bedoeling was, is Winvest toch ingegaan op de diepmenselijke vraag om de kinderen niet op straat te zetten”, zegt Luyckx. “Bij het ondertekenen van de huurovereenkomst was de school K’do dus perfect op de hoogte van de precaire staat van het gebouw en de verwarming in het bijzonder. Daarom ook werd het onderhoud van de verwarming contractueel bij de school/huurder gelegd.”

“Vanaf morgen (woensdag, red.) zullen wij in nauw overleg met de schooldirectie de noodoplossing evalueren”, vult Hans Verboven, bestuurder bij Winvest aan. “We zullen bekijken in welke mate de geplaatste installatie voldoende comfort biedt aan de kinderen en het personeel.

LEES OOK. Toch geen verhuis: na instorting schoolgebouw op Nieuw Zuid kan basisschool K’Do in Schildersstraat blijven

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV