© AFP

Wat nu, Antwerp? Shakhtar Donetsk boekt stuntzege tegen Barcelona

Een stunt van formaat. Na drie gewonnen wedstrijden in de Champions League is Barcelona zijn ongeslagen status kwijt. Op bezoek bij Shakhtar Donetsk ging het met de billen bloot. De zege van Shakhtar is ook slecht nieuws voor Antwerp. Door de zege van Shakhtar volgt het nu al op zes punten van de Oekraïeners. Een verlengd verblijf in Europa wordt zo wel heel moeilijk.

Jens Jacobs

Geen Fermín López bij Barcelona. De jongeling kroonde zich in Barcelona nog tot man van de match, maar mocht in Hamburg opnieuw plaatsnemen op de bank. Barça-coach Xavi had ook geen plek voor Lamine Yamal, dat andere toptalent, in zijn basisploeg. In plaats daarvan kwamen gevestigde waarden Lewandowski en Raphinha in de ploeg.

Lopez en Yamal zagen hoe Shakhtar in Hamburg (de partij werd niet in Oekraïne gespeeld wegens de gekende redenen maar wel in Volksparkstadion van Hamburg) het best uit de startblokken schoot. De Oekraïners mikken op Europese overwintering, en dat was eraan te merken. Gelukkig voor Barcelona was doelman Ter Stegen bij de pinken. De Duitse doelman ging goed plat toen Matviyenko al na een paar minuten voor hem opdook.

Barcelona nam daarna de wedstrijd in handen, maar echt grote kansen leverde dat niet op. Shakhtar bleef zo hopen op een stunt. En enkele minuten voor de rust was het plots raak. Een voorzet van Gocholeishvili viel perfect op het hoofd van Sikan, die Ter Stegen kansloos liet en ervoor zorgde dat Shakhtar met een verrassende voorsprong de kleedkamers indook.

Een nederlaag in Hamburg was duidelijk niet waar ze bij Barcelona op gehoopt hadden. De troepen van Xavi kwamen dan ook met het mes tussen de tanden terug het veld op. Maar Shakhtar verdedigde secuur en prikte zelfs af en toe eens tegen. Een vierdubbele wissel bij Barcelona op het uur zorgde ook niet voor het gewenste effect. Shakhtar hield stand en doet zo weer helemaal mee voor een plekje in de volgende ronde. Voor Antwerp is de zege van de Oekraïeners tegen Barcelona wel slecht nieuws. The Great Old heeft nog een waterkansje op Europees voetbal, maar weet dat het heel erg moeilijk wordt.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League