Geëmotioneerde Rutten: “Kan mij voorstellen dat veel mensen dit niet zullen begrijpen”

Op een persconferentie heeft kersvers Vlaams viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open Vld) meer uitleg gegeven bij haar toetreding tot de Vlaamse regering. “Ik had al plannen om les te gaan geven, maar toen kwam het telefoontje.”

rsv

LEES OOK. Gwendolyn Rutten volgt Bart Somers op als minister

Open Vld-voorzitter Tom Ongena verklaarde dat het partijbestuur “unaniem” achter de keuze voor Rutten stond als vervanger voor de vertrekkende Bart Somers. Ongena noemde het “een weloverwogen keuze”, zoals hij die twee weken geleden ook maakte voor Paul Van Tigchelt als minister van Justitie (toen Rutten gepasseerd werd). “De juiste persoon op de juiste plaats”, aldus Ongena. Hij prees ook haar expertise in het stikstofdossier dat nog op tafel van de Vlaamse regering ligt.

© BELGA

Rutten legt morgen de eed af in het Vlaams Parlement. “Als je mij dat een paar dagen geleden zou gezegd hebben, ik had het niet geloofd. Het leven is onvoorspelbaar, politiek is onvoorspelbaar. Ik was ontgoocheld, omdat ik voelde dat ik geen impact meer kon hebben in de politiek”, vertelde een zichtbaar geëmotioneerde Rutten. “Ik wou in het onderwijs gaan, les gaan geven, had daar ook de plannen voor gemaakt. Tot ik maandagavond telefoon kreeg, en dan staat de wereld op zijn kop.”

STANDPUNT. Vergeet ‘Thuis’ of ‘Familie’, geen soap zo leuk als die van Open Vld

“Ik kan mij voorstellen dat heel veel mensen dit niet zullen begrijpen”, aldus Rutten over haar keuze. “Ik kan alleen maar zeggen: dat is het leven. Als je impact wil hebben, dan neem je verantwoordelijkheid als je dat gevraagd werd. Dan doe je dat op een moment dat er belangrijke dossiers op tafel liggen voor Vlaanderen”, verwees ze naar het stikstofdossier en de begroting die nog opgemaakt moeten worden.

“Ik ben heel blij dat je mij gevraagd hebt voor mijn kennis en expertise”, verklaarde ze aan haar voorzitter. “Ik heb de knop omgedraaid en ga er vol voor. Er zijn nog 200 dagen te gaan. Eén dag kan in de politiek het verschil maken, kan je je voorstellen wat je op 200 dagen kunt doen.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER