VLAIO wil voortrekkersrol spelen bij het gebruik van AI en lanceert nieuwe chatbot

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) gaat inzetten op artificiële intelligentie (AI). De organisatie wil niet alleen ondernemingen aansporen om meer met AI te doen, het lanceert zelf ook een nieuwe chatbot. Erwin Van de Mosselaer, directeur bij het contact center van VLAIO, vertelt er meer over.


Beluister hier het volledige interview met Erwin Van de Mosselaer:


Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met AI. Het is dan ook niet meer dan logisch dat VLAIO daarin meegaat. Tegelijk is ondersteuning voor bedrijven die willen beginnen met het gebruik van AI geen overbodige luxe.
  • Van de Mosselaer legt uit waarom VLAIO dit doet: “We vinden het niet alleen belangrijk om ondernemers te helpen, we willen soms ook het goede voorbeeld geven. VLAIO gebruikte al enkele jaren AI, we hadden al langer een klassieke chatbot. Met de mogelijkheden die de chatbot nu biedt, vinden we het belangrijk om ook daar een voortrekkersrol in te spelen.”
  • “De chatbot maakt het makkelijker om op een andere manier informatie die aanwezig is op de website te ontsluiten. Heel wat ondernemers hebben vrij eenvoudige vragen, waarvan het antwoord letterlijk op de website staat. De nieuwe GPT-chatbot biedt de mogelijkheid om de ondernemer de vraag te laten stellen, waarop direct een antwoord wordt getoond.”
  • “Daarbij worden meteen ook de links gegeven naar de plaatsen op de VLAIO-website waar de informatie gevonden werd. Zodat de ondernemer verder kan doorlezen als er toch nog bijkomende vragen zouden zijn”, merkt hij op.

De backoffice slimmer maken

  • “De informatie die nu gegeven wordt via de chatbot is allemaal publiek te vinden. Maar soms is het handig voor onze medewerkers om meer achtergrondinformatie te hebben voor bepaalde dossiers. We kijken hoe we onze interne backoffice slimmer kunnen maken en met AI vollediger en sneller antwoorden kunnen bieden op de meer complexe vragen van ondernemers.”
  • Steeds meer ondernemingen maken gebruik van AI, iets waar Van de Mosselaer trots op is: “Ik zie daar een pluim in voor het Belgische bedrijfsleven. Wij hebben dit nu ontwikkeld samen met een partner die we al eerder een chatbot voor ons lieten maken. Er zijn heel wat ondernemingen in Vlaanderen die kunnen helpen als een andere ondernemer wil bekijken of AI ook iets voor hem kan zijn.”

(nd)

Meer