Stijn Van de Sande

Nieuw onderzoekscentrum voor geneesmiddelen opent naast station van Mechelen

Naast het station van Mechelen is het nieuwe onderzoekscentrum Meclinas geopend. Meclinas gaat alledaagse geneesmiddelen testen, zoals medicijnen voor migraine of obesitas. De medicijnen bevinden zich in een laatste fase en zullen op mensen worden getest. 

Voortaan kunnen nieuwe geneesmiddelen ook in Mechelen worden getest, want in de Stationsstraat is dinsdag het nieuwe onderzoekscentrum Meclinas geopend. Meclinas richt zich op alledaagse geneesmiddelen. "We gaan focussen op medicijnen voor de algemene huisartsgeneeskunde, zoals voor migraine of obesitas, of de vaccinaties bijvoorbeeld", zegt Ine Vercammen, oprichter van Meclinas. 

We hopen dat we mee geneesmiddelen op de markt kunnen brengen die er nu nog niet zijn
Ine Vercammen, oprichtster Meclinas

De geneesmiddelen die getest worden, bevinden zich in de fase vooraleer ze in de apotheek terechtkomen, en worden dus op mensen getest. "We voeren klinische studies uit in fase 2 en 3. We focussen ons vooral op de werkzaamheid en de langetermijneffecten van de geneesmiddelen", zegt Vercammen. "We hopen dat we zo mee geneesmiddelen op de markt kunnen brengen die er nu nog niet zijn." Uit eerder onderzoek is wel al gebleken dat er ook in fase 2 en 3 ernstige bijwerkingen kunnen optreden voor proefpersonen.

Volgens Vercammen was er nood aan nieuwe onderzoekscentra. "Ik werk al twaalf jaar in de sector van klinische studies en daarin heb ik gemerkt dat er toch een tekort is aan goede centra om voor alledaagse geneeskunde studies uit te voeren", zegt Vercammen. "Samen met dokter Andreas Frans, een middelbare schoolvriend, heb ik de sprong gewaagd en heb ik het centrum opgestart. Het is het tweede centrum in België dat dit type van onderzoeken zal uitvoeren."

Zelf deelnemen

Wie graag eens deelneemt aan zulke studies, kan zich daarvoor aanmelden via de website. 

Meest gelezen