© EPA-EFE

77-jarige opgepakt voor dood van twee mensen tijdens protest tegen mijnproject in Panama

In Panama zijn dinsdag twee mensen omgekomen tijdens een manifestatie tegen een controversieel mijnproject. Dat meldt de politie, die het heeft over een “geschil bij een wegversperring”.

Bron: BELGA

“Twee personen zijn omgekomen, getroffen door vuurwapens”, op 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Panama-stad, aldus de politie op X, het vroegere Twitter. De vermoedelijke schutter, een man van 77 jaar, werd opgepakt. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op video’s op sociale media is te zien hoe een man het vuur opent op een manifestant op een wegversperring op de autosnelweg die Panama verbindt met de rest van Midden-Amerika.

Referendum verboden

Manifestanten protesteren al weken tegen de verlenging met veertig jaar van het exploitatiecontract voor de grootste kopermijn van Midden-Amerika door het Canadese bedrijf First Quantum Minerals (FQM). Ze zijn bezorgd over de impact op het milieu en de wettelijkheid van het contract. Dinsdag blokkeerden ze opnieuw verschillende straten.

President Laurentino Cortizo heeft geprobeerd de gemoederen te bedaren door een referendum voor te stellen. Dat werd echter verboden door het gerecht.

De regering besliste daarop dat het Hooggerechtshof zich zal moeten buigen over de vernieuwing van het contract dat de staat volgens de regering 375 miljoen dollar per jaar zal opleveren. De regering waarschuwt ook dat er 8.000 directe en 40.000 indirecte banen zouden verdwijnen als het contract niet vernieuwd wordt. 

De gigantische kopermijn, op 240 kilometer van Panama-stad, genereert 4 procent van het bruto binnenlands product van Panama en 75 procent van de inkomsten op export. In 2019 produceerde de mijn zowat 300.000 ton koperconcentraat per jaar.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer