Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Israël-Hamas

Groenen, socialisten en cd&v pleiten voor sancties, MR hangt aan de rem: oorlog in Gaza zaait verdeeldheid binnen regering

Een Israëlische soldaat schrijft een boodschap op een granaat bestemd voor Gaza.Beeld Getty Images

Na de socialisten en de christendemocraten pleiten nu ook de groenen voor Belgische sancties tegen Israël. De liberalen staan op de rem. Vandaag probeert premier Alexander De Croo zijn ploeg op één lijn te krijgen.

en

“Het is tijd voor sancties”, zegt Petra De Sutter, vicepremier voor Groen. Volgens De Sutter is het duidelijk dat Israël “zich niets aantrekt” van de internationale eis voor een staakt-het-vuren. Vandaar dat ze vandaag op de kern een aantal sancties op tafel legt. Wie niet horen wil, moet maar voelen. “We kunnen niet langer wegkijken terwijl er elke dag kinderen worden gedood in Gaza.”

De groenen eisen een importverbod op producten die vanuit de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever komen. Ook willen ze een inreisverbod voor “gewelddadige kolonisten” en mensen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden. Op internationaal niveau moet ons land onder meer aandringen op de opschorting van het Associatieverdrag tussen Israël en Europa, dat de handel reguleert.

Boycot

Met hun oproep sluiten de groenen zich aan bij minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). Afgelopen weekend pleitte zij voor een boycot tegen Israëlische producten in de supermarkt. De linkse partijen krijgen steun van regeringspartij cd&v. De christendemocraten maakten gisteren bekend dat ze net zoals de groenen een Belgisch handelsverbod willen op producten uit de bezette gebieden.

Zo waait het publieke debat over Gaza over naar de federale regering. De liberalen in de regering blijven zich terughoudend opstellen tegenover Israël. “Sancties hebben enkel nut als ze op Europees niveau of hoger worden genomen”, zegt buitenlandminister Hadja Lahbib (MR).

De voorbije dagen liepen de emoties al op. Zo haalde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maandag uit naar Ecolo-minister Zakia Khattabi nadat ze aanvankelijk had geweigerd om Hamas een terroristische organisatie te noemen. Eerder trok hij van leer tegen Gennez. “Israël heeft het recht om zich tegen terrorisme te verdedigen. Sancties zijn dus niet aan de orde”, benadrukt Bouchez.

Lees ook

Een politicus als Bouchez rust pas wanneer hij, als een hedendaagse Nero, een selfie kan nemen met een zelf aangestoken brandende puinhoop

Brug te ver

Maar hoe moet ons land zich dan wél positioneren? Premier De Croo toonde zich maandag kritisch voor de Israëlische oorlogsvoering in Gaza. “Als men een gans vluchtelingenkamp platbombardeert met de bedoeling om één terrorist uit te schakelen, dan denk ik niet dat dit nog proportioneel is.”

Op de Zestien klinkt het dat België op Europees vlak zich al bij de voorvechters van de vrede bevindt met het pleidooi voor een humanitaire pauze in de gevechten tussen Israël en Hamas. Sancties opleggen lijkt diplomatiek een brug te ver voor De Croo. Wel is er sprake van een mogelijke nota vanuit Buitenlandse Zaken aan Israël, waarin ons land zijn ongenoegen over de situatie in Gaza formeel overmaakt.

De vraag is of de rest zich hierbij neerlegt. “We kunnen niet blijven wachten op Europa”, vindt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. “Partijen die geen sancties durven nemen, moeten niet verwonderd zijn dat mensen ons verwijten met twee maten en twee gewichten te meten.”