Huis van Afgevaardigden berispt Palestijns-Amerikaans parlementslid na kritiek op Israël

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een motie goedgekeurd om de Democrate Rashida Tlaib te berispen vanwege haar opmerkingen over de oorlog tussen Israël en Hamas. De motie werd ingediend door de Republikeinen, nadat Tlaib een controversiële pro-Palestijnse slogan had verdedigd. Ook 22 Democraten stemden mee voor de motie.

Tlaib is de eerste Palestijns-Amerikaanse vrouw in het Amerikaanse parlement. Ze kreeg vorige week kritiek nadat ze de controversiële slogan "van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn" verdedigde.

Volgens Tlaib is de slogan "een aspirerende oproep tot vrijheid, mensenrechten en vreedzaam samenleven, en niet tot dood, vernietiging of haat", maar vele anderen beschouwen het als een oproep tot geweld. Daarom wordt ze nu officieel berispt.

Het berispen van een Congres-lid is vooral een publieke veroordeling van het gedrag en het heeft geen formele gevolgen voor het functioneren van die persoon binnen het Congres. Zo'n berisping is relatief zeldzaam: in meer dan 200 jaar gebeurde dat maar bij 25 parlementsleden.

Kritiek op de Israëlische overheid is geen antisemitisme

Rashida Tlaib

BEKIJK - Rashida Tlaib verweert zich in het Huis van Afgevaardigden tegen censuur:

Videospeler inladen...

In een emotionele toespraak voor de stemming zei Tlaib dat kritiek op Israël niet verward mag worden met antisemitisme. "Het idee dat kritiek op de Israëlische overheid antisemitisch is, schept een zeer belangrijk precedent en wordt gebruikt om stemmen het zwijgen op te leggen die zich uitspreken voor de mensenrechten." 

Björn Soenens: "Kritiek op Israël is bijna onmogelijk"

Uiteindelijk stemden 234 volksvertegenwoordigers voor het berispen van Tlaib en 188 tegen. Ook 22 Democraten stemden voor de motie. "Dat zet nog eens in de verf hoe pro-Israël men is in de Amerikaanse politiek", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Kritiek op Israël is bijna onmogelijk."

Tlaib is de tweede moslima in het Amerikaanse Congres die een formele aanmaning krijgt voor kritiek op Israël, meldt persagentschap Associated Press. In februari werd de Democrate Ilhan Omar uit de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis gezet voor gelijkaardige opmerkingen. 

BEKIJK - Björn Soenens: "Israël lijkt soms een soort 51e staat van Amerika":

Videospeler inladen...

Meest gelezen