© AP

Kiezers in Ohio stemmen voor vastleggen van recht op abortus in grondwet

De kiezers in de Amerikaanse staat Ohio hebben gestemd voor het vastleggen van het recht op abortus in de lokale grondwet. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende media. Het resultaat is een sterk signaal dat kiezers nog steeds boos zijn over de vernietiging van Roe v. Wade, schrijft The New York Times.

Bron: BELGA

In de grondwet van Ohio zal een amendement toegevoegd worden dat het recht verzekert op abortus tot 23 weken, en later wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar is. De nieuwe paragraaf bevat ook garanties rond onder meer contraceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen, aldus CNN.

President Joe Biden reageerde tevreden op de beslissing. De bevolking van Ohio “stemde om haar fundamentele vrijheden te beschermen en de democratie heeft gewonnen”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De stemming in Ohio was de meest bekeken verkiezingsrace dinsdag, wanneer ook een aantal gouverneurs, Congresleden en lokale vertegenwoordigers verkozen werden. Zowel Democraten als Republikeinen wilden met het oog op de Congres- en presidentsverkiezingen volgend jaar peilen naar de woede van kiezers over het verlies van het federale recht op abortus.

Conservatieve staat

De overwinning in een conservatieve staat als Ohio doet de hoop ook rijzen dat meer rechtse staten als Arizona, South Dakota, Missouri en Florida bij de verkiezingen van volgend jaar zullen stemmen voor gelijkaardige amendementen.

In 2022 stond het recht op abortus ook op het kiesbiljet in zes staten. De voorstanders van abortus wonnen er elke keer. 

Sinds de vernietiging van Roe v. Wade door het Hooggerechtshof vorig jaar is het aan de staten om regels op te stellen rond abortus. Er is een juridisch lappendeken ontstaan met op veel plaatsen heel strikte beperkingen. In veertien staten is abortus praktisch gezien verboden. 

In Ohio is abortus vandaag wettelijk tot en met 22 weken, maar enkel omdat een rechter vorig jaar een verbod na 6 weken blokkeerde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer