Dimitri Berlanger

Inwoners van Houtem kunnen stem uitbrengen over permanente plek van oorlogsmonument

Inwoners van Houtem (Vilvoorde), mogen via een stemming beslissen waar het oorlogsmonument van de Slag van Houtem zal komen te staan. Het monument werd recent verplaatst voor de aanleg van een speeltuin.

Inwoners van Houtem, een dorp in Vilvoorde, stelden zich vragen bij de nieuwe speeltuin aan de kerk. Voor die toevoeging moest het oorlogsmonument van de Slag van Houtem verplaatst worden. De inwoners lieten toen blijken dat ze veel belang hechten aan het vertrouwde beeld van het oorlogsmonument aan de kerk.

Het monument heeft eerst een tijdelijke verblijfplaats gekregen, zodat inwoners het op 11 november zeker kunnen bezoeken voor de herdenking van de wapenstilstand. "Momenteel zijn er in de omgeving van de kerk nog werken bezig. Pas wanneer alle werken voltooid zijn, ten vroegste eind november, kan het monument een definitieve plaats krijgen", zegt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open VLD).

Stemming

De inwoners van Houtem zullen zelf via een stemming beslissen over de permanente stek van het monument. Een aantal mogelijke plaatsen zijn het pleintje aan de toekomstige boomgaard in de Haesendonckstraat, het pleintje in de Karel Trekelsstraat en Monnikenhofstraat of de huidige locatie naast de kerk.

De bedoeling is dat de poll op korte termijn wordt gelanceerd. De criteria waarmee zeker rekening moet worden gehouden voor de definitieve plaats van het monument, zijn onder meer de toegankelijkheid, de locatie van evenementen en het dorpsuitzicht. Iedereen zal kunnen stemmen. Dat kan digitaal of op papier, "zodat ook mensen die niet zo handig zijn met de computer een stem kunnen uitbrengen", zegt Vaes.

Meest gelezen