© AFP

Motie van censuur tegen Rashida Tlaib, een Palestijns-Amerikaans parlementslid dat kritiek had op Israël

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een door de Republikeinen ingediende motie goedgekeurd om de Democrate Rashida Tlaib te censureren vanwege haar opmerkingen over de Gaza-oorlog. Dat melden de Amerikaanse media. 22 Democraten stemden mee voor de motie.

lto

Tlaib is de eerste Palestijns-Amerikaanse vrouw in het Congres. Ze kreeg vorige week kritiek nadat ze de controversiële slogan “van de rivier tot de zee” verdedigde, die volgens sommigen een oproep is tot het vernietigen van Israël. Tlaib heeft steeds gezegd dat het “een aspirerende oproep is tot vrijheid, mensenrechten en vreedzaam samenleven, en niet tot dood, vernietiging of haat.”

In een emotionele toespraak voor de stemming zei Tlaib dat kritiek op Israël niet verward mag worden met antisemitisme. “Het idee dat kritiek op de Israëlische overheid antisemitisch is, schept een zeer belangrijk precedent en wordt gebruikt om stemmen het zwijgen op te leggen die zich uitspreken voor de mensenrechten”, zei ze volgens CNN.

Uiteindelijk stemden 234 volksvertegenwoordigers voor het censureren van Tlaib en 188 tegen. Vier Republikeinen stemden tegen de motie, 22 partijgenoten van Tlaib stemden voor.

Tlaib is de tweede moslima in het Amerikaanse Congres die een formele aanmaning kreeg voor kritiek op Israël, meldt persagentschap Associated Press. In februari werd de Democrate Ilhan Omar uit de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis gezet voor gelijkaardige opmerkingen.

De censuur van een lid van het Congres is slechts een publieke veroordeling van het gedrag van het lid en heeft geen formele gevolgen voor het functioneren van het lid binnen het orgaan. Censuur is relatief zeldzaam: in meer dan 200 jaar werden slechts 25 parlementsleden gecensureerd, Tlaib is nummer 26.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer