© atv

Grote spoorwegstaking tot donderdagavond: welke treinen rijden niet?

Op het spoor is dinsdagavond om 22 uur een 48 urenstaking van start gegaan. Spoorwegmaatschappij NMBS werkte een alternatieve dienstregeling uit waarbij de helft van de IC-treinen zou rijden.

Bron: BELGA

LEES OOK. Grootste spoorstaking sinds 2017, welke hinder mag je verwachten?

De staking gaat uit van de drie grote spoorvakbonden ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA. Verschillende dossiers binnen de spoorwegen vormen de aanleiding tot de sociale actie, maar de druppel die de emmer deed overlopen, was de beslissing om de zogenaamde opstarttijd van treinbegeleiders - de tijd die ze krijgen om hun eerste trein voor te bereiden - te halveren tot 10 minuten.

Volgens de NMBS bedraagt die opstarttijd al 25 jaar lang 20 minuten, maar hoeft die als gevolg van de technologische vooruitgang niet meer zo lang te zijn. De vakbonden menen dat treinbegeleiders de 20 minuten wel degelijk nodig hebben en doen de ingreep af als een besparingsmaatregel.

© ATV

Welke treinen rijden niet?

Als gevolg van de staking werkte de NMBS een alternatieve dienstregeling uit, op basis van het personeel van zowel de NMBS als spoornetbeheerder Infrabel dat heeft aangegeven wel te zullen werken.

Volgens de website van de NMBS zouden zowel op vandaag als donderdag de helft van IC-treinen tussen de grote steden rijden. Wat de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen betreft, gaat het om twee op de vijf. De meeste P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, zijn geschrapt.

De NMBS benadrukt dat het treinaanbod in sommige regio’s woensdag anders kan zijn dan op donderdag. De spoorwegmaatschappij vraagt reizigers om altijd haar reisplanner te raadplegen.

Alternatieve route

Om de afgeschafte treinen op te vangen, zijn er alternatieve routes voorzien, met uitzondering van twee trajecten: de lijn Aalst-Burst ligt volledig stil, voor donderdag gaat het om de as Hasselt-Mol. Bij zo’n aangepast reisplan kan het echter wel zijn dat je een overstap moet maken.

Een voorbeeld. Het is vandaag niet mogelijk om met een rechtstreekse IC-trein tussen Turnhout en Antwerpen te reizen, maar mits een overstap in het station van Mechelen kunnen mensen die vanuit Turnhout sporen alsnog in de Koekenstad aanbelanden.

LEES OOK. De vakbondsman versus de reiziger: waarom de NMBS-staking écht (niet) nodig is volgens hen

Samenvatting

  • Eén op de twee IC-treinen rijdt.
  • Twee op de vijf S- en L-treinen rijden.
  • De meeste P-treinen (treinen die rijden tijdens de spitsuren ‘s ochtends en ‘s avonds) rijden niet.

Opnieuw aan tafel

Donderdag gaan de vakbonden en de directie van de NMBS opnieuw om de tafel zitten. Het gaat om een poging om de sociale dialoog te redden, die bepalend kan zijn voor begin december. De vakbonden hebben namelijk een tweede 48 urenstaking aangekondigd van dinsdagavond 5 tot donderdagavond 7 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV