Ga naar de inhoud

Ondanks nieuwe status blijven Cats op hun hoede: "Iedereen speelt plots match van zijn leven tegen kampioen"

 wo 8 november 2023 08:14
Julie Vanloo en Emma Meesseman
Julie Vanloo en Emma Meesseman

De Belgian Cats openen vanavond hun EK-kwalificatiecampagne met een nieuwe status. Als Europees kampioen zullen alle tegenstanders extra gemotiveerd zijn om tegen de Belgen te spelen. De Cats zelf willen vooral niet gaan zweven. "Ik verwacht geen walk-overs", zegt Julie Vanloo.

"In principe mag de kwalificatiecampagne geen probleem vormen ..."

 

Pascal Angillis, rechterhand van bondscoach Rachid Méziane, weet dat de Belgian Cats in principe een maatje te groot zijn voor Polen, Azerbeidzjan en Litouwen op weg naar het EK in 2025.

 

"Maar we hebben een groot doel op onze rug", waarschuwt hij. "We voelen toch wel de druk. De speelsters willen absoluut de draad weer oppikken."

 

Een bevinding die Julie Vanloo bevestigt. "Iedereen is sowieso extra gemotiveerd om tegen de Europese kampioen te spelen. Iedereen speelt dan plots de match van zijn leven", lacht ze. "Ik verwacht niet meteen walk-overs in deze campagne." 

 

"Of we nu Europees kampioen zijn of niet, onze aanpak blijft dezelfde. Want er liggen nog grote momenten op ons pad", vindt Emma Meesseman

Polen komt echt wel met de ambitie om zich te kwalificeren.

Emma Meesseman

Na een zomer vol feestgedruis zijn de Belgen blij dat ze weer samen kunnen basketten.

 

"Het was een mooi moment om terug te komen naar de Cats. Ik ben heel blij dat ik weer met mijn vriendinnen op het veld kan staan", vindt Vanloo.

 

Polen vormt de eerste horde richting het volgende Europese kampioenschap. "Een stevige ploeg die goed is in de transitie", oordeelt Angillis. "We moeten het hen moeilijk maken met onze verdedigende druk."

 

Ook Meesseman is op haar hoede: "Polen komt echt wel met de ambitie om zich te kwalificeren. Het gaat hopen dat we zweven, dus wij moeten zeker op onze hoede zijn."

 

Geen onderschatting, geen vanzelfsprekendheden, maar wel weer goed basketbal bij de Cats? Afspraak om 20.30 uur in de Lotto Arena, op Ketnet of op onze site.

Belgian Cats in EK-vooronde

programma groep C
België Polen 62-67 verslag
Azerbeidzjan België 28-136 verslag
België Litouwen 07/11/24  
Polen België 10/11/24  
België Azerbeidzjan 06/02/25  
Litouwen België 09/02/25  
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Litouwen 2 2 0 +39 4
2. Polen 2 1 1 +3 3
3. BELGIE 2 1 1 +103 3
4. Azerbeidzjan 2 0 2 -145 2

De groepswinnaars van de 8 poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2025. Ook de beste 4 nummers 2 van de 8 groepen pakken een EK-ticket. Duitsland, Griekenland, Italië en Tsjechië organiseren samen het EK en zijn als gastland al zeker van de kwalificatie.

Gerelateerd: