In Limburg is alweer een wolf doodgereden

De aangereden wolf.© Welkom Wolf

Er is weer een wolf doodgereden. De aanrijding vond woensdagochtend plaats op de Limburgse Noord-Zuidverbinding, een plek waar de dieren wel vaker de weg oversteken. De vzw Welkom Wolf vraagt maatregelen om wilde dieren en andere weggebruikers te beschermen.

mm rdr

De jonge mannetjeswolf is in Houthalen-Helchteren geraakt door een auto op de N715, de Limburgse Noord-Zuidverbinding. Het dier liep via Molenheide in de richting van het militair domein in Hechtel. Dat is een plek waar de Limburgse roedel wel vaker de weg oversteekt.

De vzw Welkom Wolf had hierover het voorbije halfjaar meermaals contact met het Agentschap Wegen en Verkeer. Er zou op de lange termijn een ecoduct over de N715 komen, maar op korte termijn zijn maatregelen niet evident zonder de looproutes van de wolven doorheen hun territorium te blokkeren. Alleen een afgedwongen lagere snelheid met permanente controle kan soelaas bieden, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Uit het eerste onderzoek blijkt het om een jonge mannetjeswolf te gaan.© Roger Dreesen

Op de N74, het verlengde van de N715 richting Noord-Limburg, komen er vanaf volgend jaar ‘ecorasters’ waardoor wolven en ander wild niet meer op de weg terechtkomen. Het verkeer mag daar 120 kilometer per uur rijden. Er kwamen al drie wolven om, en er sneuvelen geregeld everzwijnen, reeën, vossen en ander wild. Bovendien zijn zulke aanrijdingen ook gevaarlijk voor andere weggebruikers.

Autopsie

Het aangereden dier is ondertussen opgehaald door het Natuurhelpcentrum. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het om een jonge gezonde wolf gaat. Röntgenfoto’s maken duidelijk dat hij aan de achterkant werd geraakt door een auto. Het kadaver wordt later vandaag naar het Instituut van Natuur en Bosonderzoek gebracht voor een autopsie.