Archiefbeeld ter illustratie

Patiënten van kinderziekenhuis en schoolkinderen Walfergem publiceren samen boek: "Zo vergeten ze even hun zorgen"

De leerlingen van basisschool Sleutelbos in Walfergem (Asse) en de kinderen van het kinderziekenhuis van het UZ Brussel zijn creatief bezig. Samen gaan ze twee boeken schrijven die ook echt gepubliceerd worden. Ze zullen samen ook online les krijgen.

De leerlingen van GBS Walfergem mogen zichzelf al auteurs noemen van twee boeken. Met de hulp van schrijfster Emy Geyskens brachten ze een boek over ecologisch tuinieren en eentje over verkeersveiligheid uit. Nu zijn er een derde en een vierde boek op komst. Voor het eerst worden ook de kinderen van de leer- en speelruimte De Appeltuin van het UZ Brussel betrokken in het schrijfproces. Daarnaast zullen beide groepen kinderen samen lessen krijgen via internetonderwijs Bednet.

De eerste twee boeken zijn al een echt succesverhaal geweest voor de school, zegt directeur van GBS Walfergem Harald Willems. "Toen we met ons eerste boek naar uitgeverij Clavis stapten, hebben we hen echt moeten overtuigen om het uit te brengen", zegt hij. "Maar nu hebben ze zelf de vraag gesteld om een reeks te schrijven. Want de thema’s slaan aan en de boeken verkopen goed."

"Ik ben vrijwilliger bij de Appeltuin en zo ontstond het idee om met hen samen te werken voor het nieuwe boek", vertelt directeur Harald. Het derde boek, dat in januari zal verschijnen, gaat over bruggen bouwen tussen mensen en afstappen van vooroordelen. En ook al is het derde boek nog in de maak, de kinderen zijn al volop bezig aan een vierde. 

De kinderen verblijven soms lang in het ziekenhuis en zo hebben ze een leuke bezigheid

Anneleen, Appeltuin UZ Brussel

Het project moet de kinderen, die soms lang in het kinderziekenhuis verblijven en regelmatig gebruik maken van de leer- en speelruimte, een leuke bezigheid geven, zegt Anneleen van de Appeltuin: "We willen hen verder helpen ontwikkelen en hen een leuke tijd geven. Dat doen we bijvoorbeeld ook door samen muziek of theater te maken, of te knutselen."

Zoals steeds werkt schrijfster Emy het verhaal uit met de kinderen van de school. "Zij komen met vragen die de experts, in dit geval de kinderen de Appeltuin, beantwoorden", zegt ze. "Elk kind heeft hier een eigen verhaal. Daar zit vaak veel verdriet en leed in, maar er zijn ook mooie verhalen. Zo komen we tot een informatief boek met een verhaal dat door de kinderen bedacht werd. De kinderen zijn dus zelf de auteurs."

Lessen

Naast het schrijven van het boek zullen de kinderen van de basisschool in Walfergem op afstand ook les kunnen volgen in de Appeltuin en omgekeerd. Daarom werd er Bednet geïnstalleerd.

Het project is officieel afgetrapt, het is nu de bedoeling om samen maandelijks een activiteit te organiseren. Het boek komt vermoedelijk volgend schooljaar uit.

Meest gelezen