Direct naar artikelinhoud
NieuwsNatuur

Orka’s brengen opnieuw boot tot zinken in Straat van Gibraltar: al vierde schipbreuk in twee jaar

Orka’s brengen opnieuw boot tot zinken in Straat van Gibraltar: al vierde schipbreuk in twee jaar
Beeld Getty Images

Een boot van twaalf meter is vorige week tot zinken gebracht in de Straat van Gibraltar. Een groep orka’s beukte zo’n drie kwartier tegen het schip. Het is al de vierde keer in twee jaar dat zoiets gebeurt, wat voor onrust zorgt bij de schippers in de regio.

Vorige week voer het jacht Grazie Mamma II langs de kusten van de Middellandse Zee, tot het voor de kust van Marokko volledig fout ging in de Straat van Gibraltar. Daar kwam het schip in aanvaring met een groep orka’s, die drie kwartier lang tegen het roer van de boot sloegen. Uiteindelijk ontstond er een lek.

De bemanning wist zichzelf in veiligheid te brengen, maar het schip is, ondanks pogingen van de Marokkaanse kustwacht, gezonken in de buurt van de haven van Tanger.

Dit is geen alleenstaand geval. Onderzoekers zien dat de orka’s sinds 2020 steeds vaker de confrontatie opzoeken met boten die voor de kusten van Spanje, Portugal en Marokko varen. In de voorbije twee jaar zijn vier boten daardoor ook gezonken.

Dat gedrag valt voorlopig nog niet te verklaren, maar een ‘aanval’ zou het volgens mariene biologen niet zijn. Ze neigen meer naar de hypothese dat enkele jonge orka’s ermee begonnen zijn als spelletje, en dat die ‘rage’ zich heeft verspreid onder de orkapopulatie in de Straat van Gibraltar.

Lees ook

Wraak van de natuur of spelgedrag: waarom rammen orka’s plots zeilboten?

Hoewel de roofdieren niet bekend staan als vijandig tegenover de mens, maken ze het schippers dus wel behoorlijk moeilijk in de wateren rond Spanje, Marokko en Portugal. De schrik zit er stevig in, en ze geven elkaar nu tips over hoe ze orkagebied veilig kunnen doorkruisen. Dat zegt Greg Blackbrun, een schipper uit Gibraltar, in The New York Times. Die voelde zich recent “drie uur lang echt ziek”, omdat hij tijdens het varen “voortdurend naar de horizon keek om te zien of er een vin tevoorschijn kwam”.

Orka’s zijn een bedreigde diersoort, dus werken natuurverenigingen en jachtclubs samen om verdere escalaties te voorkomen. Ondertussen zijn veiligheidsprotocollen uitgewerkt voor schippers, die ook het advies hebben gekregen om elke waarneming of interactie te melden op een digitaal platform, en om zo veel mogelijk weg te blijven uit diep water. “De reis duurt dan misschien wat langer”, zegt Bruno Diáz López van het Spaanse Bottlenose Dolphin Research Institute, “Maar het is het wel waard.”