GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Halen levert omgevingsvergunning pas na 117 dagen af: stad wil termijn fors inkorten

Halen
Meerderheid: CD&V (13)Oppositie: N-VA (4), Open Vld (3), Vooruit (1)

Omgevingsvergunning: De stad wil de termijn voor de aflevering van een omgevingsvergunning flink inkorten. Dat zegde schepen van ruimtelijke ordening Heidi Wuestenbergs (cd&v) op een vraag van de N-VA-oppositie. Uit een onderzoek van Unizo bleek dat het gemiddeld 117 dagen duurt voor Halen zo’n vergunning toekent. Daarmee bengelt Halen helemaal onderaan de lijst van Limburgse gemeenten. “Het ging om een momentopname in een periode dat onze dienst met personeelsgebrek kampte”, legde Heidi Wuestenbergs uit. “Ondertussen zijn externe deskundigen aangetrokken. Nu hebben we om de twee weken overleg met de dienst. De doorlooptijd heeft ook te maken met de complexiteit van de aanvragen. We streven ernaar om volgend jaar in het midden van de Limburgse rangorde te staan.”

Aanvraag huurpremie: De raad keurde een overeenkomst met Wonen in Vlaanderen goed voor de begeleiding van personen bij het aanvragen van een huurpremie. Schepen Heidi Wuestenbergs, bevoegd voor huisvesting en wonen: “Het gaat om personen op een wachtlijst voor een sociale woning die – in afwachting van een beschikbare sociale woning – op de gewone markt huren. Zij kunnen aanspraak maken op een huurpremie. Sommigen zijn daarvan niet op de hoogte of weten niet hoe ze de premie kunnen aanvragen.”

Dotatie brandweer: De gemeenteraad keurde een dotatie van 403.000 euro aan de hulpverleningzone Zuid-West-Limburg (brandweer) voor 2024 goed. De hulpverleningszone bestaat uit 19 steden en gemeenten. Van het totale bedrag van 20 miljoen euro van alle gemeenten samen moet Halen 2,01 procent betalen. Het bedrag van 403.000 euro ligt bijna 30.000 euro hoger dan de som van 373.000 euro voor dit jaar. Halen telt ruim 9.550 inwoners. De brandweer kost de stad dus gemiddeld ruim 42 euro per inwoner. (LW)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer