IMAGO/Andreas Franke

Grondwaterstanden sterk gestegen door overvloedige regen

De grondwaterstanden zijn de afgelopen maand sterk gestegen door de regen van de laatste weken. Op 94 procent van de meetplaatsen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. En dat is toch wel uitzonderlijk.

Dat het de afgelopen tijd aardig veel geregend heeft, moeten we niet meer vertellen. Die overvloedige regen vertaalt zich nu ook in sterk gestegen grondwaterstanden, die geregeld worden opgenomen door de VMM.

Bij de meest recente meting, op 5 november, bleek dus dat op 94 procent van de meetplaatsen in Vlaanderen de grondwaterstand minstens normaal tot zeer hoog was.

Natte maanden en extra maatregelen

Dit is vrij uitzonderlijk voor de tijd van het jaar: het is al 10 jaar geleden dat het grondwater begin november zo goed aangevuld is, zegt Katrien Smet van de VMM. "Later op het jaar, in het winterseizoen, komt dit vaker voor, maar in november is al snel." 

De oorzaak hoeven we niet ver te zoeken: het heeft veel geregend, eerst afgelopen zomer en zeker in de laatste weken van oktober. "Maar ook enkele extra maatregelen hebben geholpen om de grondwaterstanden opnieuw op peil te brengen. Zoals onthardingsprojecten, daardoor kon het grondwater insijpelen", zegt Smet.

Te veel regen?

Genoeg water in de grond: goed nieuws dus. Toch hoopt Smet ook dat het water niet blijft stromen. "Er komt nog een natte periode aan, zeker in West-Vlaanderen. Daar zitten landbouwers nu soms al met weilanden die onder water staan, dus daar moet het niet erger worden." 

Om te zeggen dat we veilig zijn voor komende zomer, is het nog te vroeg. "Het tij kan snel keren. Een vooruitblik is moeilijk en hangt ook sterk af van het verbruik." Meer regen moet er tijdelijk wel niet vallen. "Anders gaat er hier en daar wel een garage of huis onder water lopen. We staan in contact met de gemeentes en hulpdiensten, dus als het zo ver komt, laten we het op tijd weten."

Natste regio's

De provincie Antwerpen en het bekken van de Brugse Polders tekenden zich als natste regio's af: daar viel tot het dubbele van de normale hoeveelheid neerslag, meldt de VMM. Het zuiden van de bekkens van de Dijle en de Demer toonde zich als droogste regio.

Het KMI noteerde afgelopen oktober in Ukkel 87,2 mm neerslag, 129 procent van de normale waarde van 67,8 mm voor die maand. In West-Vlaanderen viel op de droogste plaatsen een normale hoeveelheid regen, terwijl in het oosten tot de helft meer neerslag viel dan normaal.

Meest gelezen