Beeld ter illustratie. Een koolmijn in Servië.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Een koolmijn in Servië. © AFP

VN: “Ook winning van fossiele brandstoffen moet halveren om opwarming tot 1,5 °C te beperken”

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, zullen we niet enkel het gebruik van fossiele brandstoffen maar ook de winning ervan moeten halveren. Zo hebben experten in een nieuw rapport van de Verenigde Naties woensdag gewaarschuwd. Er is nog een te grote kloof tussen de toezeggingen die landen doen op klimaatgebied en de plannen die ze maken voor de winning van fossiele brandstoffen, klinkt het woensdag in het Production Gap Report.

  1. Uitstoot van broeikasgassen piekt mogelijk dit jaar al: “Maar klimaatbeleid wel nog niet voldoende om opwarming tot 1.5 °C te beperken”

    Uitstoot van broeikas­gas­sen piekt mogelijk dit jaar al: “Maar klimaatbe­leid wel nog niet voldoende om opwarming tot 1.5 °C te beperken”

    De CO2-uitstoot kan mogelijk dit jaar al pieken, volgens een analyse van Carbon Brief op basis van cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het IEA heeft zijn verwachtingen voor het wereldwijde zonne-energievermogen in 2050 ook met 69 % verhoogd sinds vorig jaar en voorspelt 20 % meer elektrische voertuigen op de weg in 2030. Toch schrijft het IEA dat het klimaatbeleid niet voldoende is om de opwarming tot 1.5 °C te beperken. Op basis van het huidig beleid verwacht men een opwarming van de aarde van +2.4 °C tegen 2100.
  2. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhuizen uit vrees voor Russische aanvallen

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhui­zen uit vrees voor Russische aanvallen

    Lees hier al het nieuws terug van vrijdag 26 april over de oorlog in Oekraïne. Griekenland zegt dat het geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne zal leveren. De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die beschuldigd wordt van het zich toe-eigenen van staatsgrond voor hij deel uitmaakte van de regering, heeft zijn ontslag ingediend. Rusland heeft “enkele tientallen” tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Wit-Rusland. En Oekraïne gebruikte voor het eerst langeafstandsraketten met bereik van 300 kilometer, heimelijk gestuurd door de VS.