De rechter veroordeelde een zestiger uit Poppel tot vier jaar cel voor het seksueel misbruik van drie kleinkinderen.© BELGAIMAGE

Vier jaar cel voor grootvader die na eigen zoon ook drie kleinkinderen misbruikt: “Hij beseft dat hij alle bruggen heeft verbrand”

Poppel, Turnhout, Oud-Turnhout -

De verkrachting van drie van zijn kleinkinderen kost een 66-jarige grootvader uit Poppel (Ravels) een effectieve gevangenisstraf van vier jaar. Het misbruik kwam toevallig aan het licht tijdens een familiefeest. Maar jaren voordien maakte dezelfde man zich ook al schuldig aan het seksueel misbruik van zijn eigen zoon.

Bart Van den Langenbergh

Een 66-jarige man uit Poppel kreeg woensdag van de correctionele rechtbank in Turnhout een celstraf van vier jaar voor de aanranding en verkrachting van in totaal drie kleinkinderen van amper 4, 7 en 8 jaar oud uit Turnhout en Oud-Turnhout. De man is ook voor vijf jaar ontzet uit zijn rechten. Het Openbaar Ministerie had vorige maand nog zes jaar cel gevorderd.

Tijdens de behandeling van de zaak kwam aan het licht dat de man jaren geleden zijn eigen zoon, toen hij tussen 9 en 12 jaar oud was, ook al had verkracht maar die zaak is nooit voor de rechtbank gekomen. De man had daarna zelf wel een therapie gevolgd maar ging jaren later toch opnieuw over de schreef.

Hij viel in juni 2021 volledig door de man op een familiefeest bij de grootouders. “De 4-jarige kleindochter wreef met een vork tegen haar intieme delen en zei dat ze dit van haar ‘voke’ had geleerd”, vertelde openbaar aanklager Hanne Hendrickx. “Dertig jaar nadat de man zijn eigen zoon had misbruikt, vergreep hij zich aan de kinderen van dezelfde zoon en ook nog een ander kleinkind. Kleinkinderen zeggen weleens: dit heb ik van mijn bompa geleerd. Wel, hier hebben ze ook iets meegekregen, namelijk een groot zwart kruis. En dat is niets om fier op te zijn.”

Vertrouwen

Volgens het parket heeft de beklaagde twee kleinkinderen van 7 en 8 jaar in hun slaap betast, maar hebben die kinderen dat niet bewust meegemaakt. De kleindochter van 4 jaar had hij niet alleen aangerand, maar ook verkracht met een vinger.

“De therapie die de man jaren geleden volgde, bleek te werken en het vertrouwen binnen de familie werd weer opgebouwd. Maar jaren later liep het opnieuw mis. De man wist van in het begin dat het fout zou gaan, maar toch greep hij niet in”, luidde het bij het parket.

Recidivegevaar

De grootvader betuigde rechtstreeks zijn spijt over wat hij had aangericht binnen de familie. “Ik verontschuldig me voor mijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik zou er alles voor over hebben om dit ongedaan te maken. Ondanks alles hou ik van jullie. Hij spijt me echt en ik zal mijn therapie verderzetten”, beloofde de man nog.

De openbare aanklager vroeg woensdag om de zestiger onmiddellijk aan te houden wegens recidivegevaar maar daar ging de rechtbank niet op in. “De feiten speelden zich af in de familiale sfeer. Omdat er geen contact meer met de familie is, is er ook geen gevaar op recidive”, zei zijn raadsman, meester Lars Michiels. “Hij beseft goed dat hij alle bruggen met zijn familieleden heeft verbrand. Hij zal hen zelf nooit contacteren. Hij laat hiervoor het initiatief aan de familieleden, als ze dat zouden willen tenminste.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen