Deze kant van Matthias Schoenaerts had je waarschijnlijk nog niet gezien

© dji

© dji

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het laatste kunstwerk van The Crystal Ship werd maandagavond afgewerkt door een wel heel bijzonder artiest: Zenith, beter bekend als Matthias Schoenaerts. In het grootste geheim, zodat de bekende acteur zijn werk in alle rust kon afmaken.

Dominique Jauquet

Matthias Schoenaerts maakte in de jaren negentig samen met Bué en Chase deel uit van het street art-collectief Buck. Het trio maakte furore in Antwerpen, maar de artiesten zijn nadien elk hun eigen weg gegaan. Bué woont vandaag in Mexico City, Chase in Los Angeles, en Zenith in Antwerpen en de laatste tijd ook wel een beetje in Hollywood. Want Zenith is niemand minder dan acteur Matthias Schoenaerts.

Speciaal voor The Crystal Ship besloten de drie artiesten nog eens samen naar buiten te komen als Buck. Ze kregen drie gevels ter beschikking in de Vuurtorenwijk langs de Dr. E. Moreauxlaan. Het werk van Bué en Chase is al een tijd af, van Zenith nog niet. Matthias Schoenaerts zat tijdens de lancering van The Crystal Ship in de paasvakantie in Amerika, maar hij kwam maandagavond in hoogsteigen persoon het kunstwerk afmaken.

“In het grootste geheim, zodat hij rustig kon doorwerken”, klinkt het bij de organisatie. Schoenaerts koos voor ‘Think outside the box’ in retrostijl, en liet daarbij zijn letters letterlijk uit het kader vallen. Wie toevallige passeerde en de acteur opmerkte, mocht op de foto. Wel met de vraag om het niet meteen op sociale media te posten en dat om een stormloop te vermijden.

Een van de gelukkigen was de zeven maanden oude Luiz Labens, kleinzoon van gemeenteraadslid Karel Labens (SP.A). “Het werk van Schoenaerts is te zien op de gevel van mijn schoondochter haar mama. Een toffe gast. Hij naam zelfs de tijd om Luiz te knuffelen”, zegt Karel.

Techniek

Met de afwerking van de triptiek van Buck is The Crystal Ship volledig rond. Toerisme Oostende en uitgeverij Lannoo hebben ondertussen een nieuwe wandel- en fietsgids ontwikkeld. Deze gids bundelt de werken van de eerste en tweede editie, met per locatie een duidelijk overzicht van de boodschap van de artiest, de gebruikte techniek en foto's van achter de schermen.

“De vraag naar plannetjes van The Crystal Ship is sinds de paasvakantie niet gestopt”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A). “Er werden er al meer dan 25.000 gratis verdeeld, maar heel wat mensen zijn op zoek naar meer diepgaande info. Deze fiets- en wandelgids is voor hen een ideale aanvulling.”

De gids telt 144 bladzijden en is te verkrijgen bij Toerisme en boekenwinkels. Prijs: 9,99 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen